Gå til hoved-indhold
Tur
Med kørestol og en stærk besætning formår 55-årige Anders Lehmann at sejle tværs over det enorme Atlanterhav. Privatfoto

55-årige Anders krydser Atlanten i kørestol: - Sejladsen er et kæmpe krydderi på min tilværelse

Ingen tror, at Anders Lehmann skal krydse Atlanten, da han 30 år gammel bliver lammet fra halsen og ned. Københavneren vil det anderledes – men der er mange faldgruber, forklarer han til Minbaad.dk.

Af Sara Sulkjær Hansen |

”Yes, det kunne lade sig gøre!”

Det er lettelsens glæde, der suser gennem Anders Lehmanns blodårer. Efter syv års forberedelse er dét, der startede som en drøm, forvandlet til virkelighed: Han har krydset Atlanten – i kørestol.   

Lammet fra halsen

At Anders Lehmann skal sejle de tusindvis af sømil over Atlanten ligger ikke i kortene. I august 1999 står den dengang 30-årige mand på en jollebro i Tårbæk.

Han er på badetur med sin bror og svigerinde, da han mister balancen og mærker broens planker forsvinde under fødderne.

Faldet er langt, og vandet er lavt. Anders Lehmann lander på en sten med hovedet først:

- Fra det ene sekund til det andet ændrer min tilværelse sig fuldstændigt. Pludselig er jeg lammet fra halsen og ned, skal sidde i kørestol og er afhængig af respirator og handicaphjælp 24 timer i døgnet, fortæller den i dag 55-årige mand til Minbaad.dk og uddyber:

- Hvad skal livet bringe herfra, tænker jeg mange gange. Jeg forsøger at vende tilbage til mit normale liv, arbejdspladsen og kæresten, men det fungerer ikke.

Ingen løsning

At gå en tur på havnen, begive sig på eventyr i mindre joller eller være gast på sejlbåde har altid fyldt Anders Lehmann med glæde. En glæde, som den nu indlagte mand kæmper for at genfinde fra hospitalssengen på Rigshospitalet:

- Det står hurtigt klart for mig, at der hverken nationalt eller internationalt er de nødvendige, tekniske løsninger til rådighed, der gør det muligt for én som mig at komme ud at sejle på den måde, som jeg drømmer om, forklarer Anders Lehmann.

Den nedslående konstatering tager ikke håbet fra den unge mand. I 2002 tager han sagen i egen hånd. Sammen med familie, handicaphjælpere, sponsorer og det lokale Jakob Jensens Bådeværft planlægger han at bygge netop den båd, der kan give sejlerdrømmen vind i sejlene:

- Jeg har forskellige kriterier til båden: Den skal sejle for sejl, og det skal være en enkeltskroget sportsbåd, så man kan mærke elementerne. Samtidig skal man sidde behageligt vandret i sin kørestol og kunne deltage på lige fod med de øvrige ombord, forklarer Anders Lehmann.

At stå ved roret og at sætte og trimme sejlene er alle facetter, der skal tænkes ind – for hvordan kan man med kun musklerne fra halsen og op styre båden og de tilhørende spil?

En vigtig ven

Det tager tid. Først i 2009, efter knap syv års hårdt arbejde, kan Anders Lehmanns Farr 38 ”Wavester” søsættes.

- Jeg kan mærke, at det lige er mig. At sejle Sjælland Rundt og andre længere tursejladser, at komme væk fra hverdagen med pasning, pleje og besøg på faste tider - det er alt sammen helt fantastisk, understreger københavneren.

I 2016 bliver Danmark, Tyskland og Sverige for småt. Anders Lehmann vil krydse Atlanten – en ungdomsdrøm, han en dag deler med én af sine nærmeste venner:

- Han er ret velstående, er begejstret for min idé og i sidste ende beslutter han og hans firma at sponsorere en ældre Farr 45 til projektet. En båd, der er skabt til inshore-kapsejladser og bestemt ikke er normalen for langturssejlere, forklarer Anders Lehmann.

Sårpleje og glasfiberarbejde

Alligevel er alt, som det skal være. Båden er netop, hvad sejleren drømmer om, og i 2017 begynder projektet for alvor at tage form:

- Jeg har en fantastisk årgang af hjælpere, som har en interesse for sejlads, gode handy-skills og mod på at ombygge båden sammen med mig, påpeger den kommende langturssejler.

Om morgenen behandler hjælperne sejlerens siddesår, luftveje, stomi og urinpose. De vasker ham og hjælper ham til rette i kørestolen. Derefter tager de sammen mod båden. De sliber, arbejder med glasfiber og ombygger på en sådan måde, at Anders Lehmann kan indgå i besætningen som de øvrige ombord.

- Jeg tegner og konstruerer bådens handicapløsninger, mens hjælperne, vennerne og min far bygger dem i værkstedet i mit barndomshjem. Til sidst bliver det hele monteret i båden, forklarer den handlekraftige eventyrer.

Mange faldgruber

Da corona-pandemien er på retur, kaster Anders Lehmann og hjælperne fortøjningerne i København. Det er juli 2023, og besætningen sætter kurs mod Sydspanien. De ankommer til Puerto Sherry tæt på Gibraltar, pakker taskerne og kører tilbage mod Danmark i handicapbilen.

I november 2023 er såvel besætning som vejrudsigten klar. Atlanterhavskrydset venter i horisonten, og besætningen begiver sig atter afsted mod Spanien. Efter fem dages klargøring melder Anders Lehmann, fire hjælpere og båden sig parat til den lange oceansejlads.

Først venter dog et stop-over på Las Palmas, Gran Canaria, hvor dåsemad, frugt og andre fornødenheder stuves ombord. Det samme gør Anders Lehmanns bror og to venner, der slutter sig til besætningen. 

Stævnen sættes mod Kap Verde, hvorefter mandskabet tilbringer de næste 15 dage på det enorme Atlanterhav. I alt 6.900 sømil forsvinder i bådens kølvand fra København til slutdestinationen på caribiske Martinique - alle med Anders Lehmann siddende eller liggende i sin hjemmekonstruerede kørestol og seng. 

- Besætningen har hele vejen leveret en fantastisk indsats for, at jeg kunne udleve min sejldrøm. Det er jeg taknemmelig for. Der er rigtig, rigtig mange faldgruber, når man som jeg ikke trækker vejret selv, samt er uden førlighed og føling i kroppen. Risikoen for infektioner er stor, men min største frygt er alvorlige siddesår. Alligevel lykkedes det!, fortæller en stolt Anders Lehmann og understreger:

- Selvfølgelig er det en udfordring at skabe trivsel blandt alle, når det som her er en flok af hjælpere, venner og familie, der sættes sammen. Men alle har været utroligt dygtige til at tage den positive hat på. Jeg har været heldig at have de bedste folk omkring mig. 

Sol og vind i håret

Palmer, sandstrand og azurblåt hav er nu udskiftet med hjemmet på Amager. Den store drøm om Atlanten er skrevet i historiebogen, mens kortere sejlture i farvandene omkring Danmark venter langturssejleren:

- Sejlads er et kæmpe krydderi på min tilværelse. Jeg er rimelig låst og kan kun bevæge mit hoved. Der er ikke meget, jeg kan deltage i, men pludselig kan jeg sidde på en båd, mærke solen og vinden i ansigtet og være på lige fod med andre, forklarer den eventyrlystne sejler begejstret.

En følelse, som han nu drømmer om at dele med andre ligesindede og kæresten, der også sidder i kørestol, når Farr 45’eren til sommer transporteres tilbage til Danmark:

- Planen har hele tiden været at sejle med andre handicappede sejlere på dagsture i Øresund, men jeg tænker samtidig selv at tage længere ture til Oslo, Polen og Tyskland, afslutter Anders Lehmann drømmende.

Facebooksiden Wavester findes mere information om projektet, ligesom du kan se besætningens video fra Atlanterhavskrydset her.

content-loader
content-loader
content-loader