Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Thomas Veber afholder i samarbejde med Danske Tursejlere foredrag om ankring og dieselmotor. Foto: Thomas Veber
Kort Nyt
Er du medlem af Danske Tursejlere, koster det kun 45 kr. at deltage. Foto: Thomas Veber

Det sker: Thomas Veber afholder fem foredragsaftener i april måned 

Drømmer du om at ligge mere for anker eller selv at kunne fikse din motor ombord? Minbaad.dk taler med Thomas Veber, der i samarbejde med Danske Tursejlere tilbyder underholdende foredragsaftener i hele landet om netop disse emner. Foredragene afvikles fem forskellige steder i løbet af april.

Af Anna Brinch |

Sejlsæsonen står for døren - og dermed er vejen banet for spændende aktiviteter på land og vand. I denne artikelserie deler Minbaad.dk de hotteste begivenheder fra den maritime verden, som du ikke vil gå glip af. 

Minbaad.dk har derfor talt med 49-årige Thomas Veber, der arbejder som selvstændig foredragsholder og forfatter. Han har i samarbejde med Danske Tursejlere fem foredragsaftener på programmet i løbet af april måned. De afvikles i forskellige byer landet over. 

Thomas Veber, hvorfor skal man deltage i dine foredragsaftener?

- Der er to forskellige grunde til det. Den første er naturligvis, at man kan lære mere om motorer, og den anden er, at man kan få flere oplevelser med sin båd.

- Motormagi til søs skal man deltage i, hvis man ikke vil hentes af søredningen og ikke vil betale en formue til en motormekaniker for noget, man kan gøre selv. I langt de fleste tilfælde med dieselmotor, kan man selv. Med mit foredrag viser jeg, hvordan man kan løse det mest almindelige problem på 49 sekunder. Ja, jeg tror faktisk ikke, at man kan nå at ringe til søredningen og blive hentet på 49 sekunder. Generelt set er dieselmotorer faktisk røvsygt, men jeg har gjort meget for at gøre det underholdende.

- Foredraget om ankerliv skal man deltage i, fordi det er en af de enkleste måder, hvorpå du som sejler kan få flere oplevelser med din båd. Mange fritidssejlere er hæmmet af børn, bolig og arbejde, og glemmer at man blot kan sejle få sømil ud fra havnen og ligge for anker. Det højner oplevelsen for alle, men det er ikke altid nemt at komme i gang med. Man kan stole på sit anker, og at det sidder fast, og det er netop dét, jeg taler om til foredraget. 

Hvilke aktiviteter har du ellers på programmet? 

- Jeg afholder også foredrag om, hvordan jeg har brugt de kompetencer, jeg har lært under sejlads i mit daglige arbejde. Det hedder "IT-chefen, der er sørøver". Her fortæller jeg om, hvordan jeg har brugt mine oplevelser til søs i samarbejde og problemløsning. Det er dog et foredrag, som firmaer ofte booker mig til i privat regi. 

- Et andet spændende foredrag, jeg ofte afholder, er omkring kanalsejlads i Europas floder og kanaler. Jeg synes, det er en fed måde at få oplevelser på, fordi der hele tiden er nye oplevelser lidt længere nede af floden. 

Hvorfor begyndte du at afholde foredrag?

- Den ene grund til, at jeg begyndte var, da min familie og jeg vendte hjem efter et års sejlads i Middelhavet. Dengang var mine børn ni måneder og fire år, og her blev vi inviteret ud for at tale om vores tur. Det var en fed måde at mindes turen.

- Den anden grund er, at jeg siden er blevet forfatter og har skrevet ni bøger. Her er foredragene en fed måde at møde mennesker på og holde det sociale ved lige - for tilhørende er det forhåbentligt min store entusiasme for sejlads, der smitter.

Hvilke udfordringer har du oplevet som selvstændig foredragsholder?

- Det er jo en generel udfordring at leve som forfatter i Danmark, især når det er indenfor det område, jeg skriver om. Markedet er simpelthen for lille.

- Men nu har jeg i ti år arbejdet på at blive selvstændig. For halvandet år siden kunne jeg endelig leve af det. Foredragene er oså noget, som har taget fart de seneste år, men det har jeg ligeledes kæmpet for, da jeg blandt andet har været i London for at blive uddannet i netop at holde foredrag. 

Hvilken respons får du fra de besøgende? 

- Folk siger, at de får et energiboost, fordi jeg er så entusiastisk. Jeg gør de svære emner enkle og forståelige. Ja, der er masser, som laver kurser og foredrag om motorer, men jeg bruger mine tricks fra uddannelsen og skriveriet som forfatter til at gøre det underholdende.

- Jeg tør desuden også at dele ud af mine egne fejl, og de fjollede ting, som jeg har lavet. 

Hvordan ser du fremtiden for dine foredrag, og kommer der flere? 

- Der kommer flere foredrag meget snart, blandt andet om den tur, som min datter og jeg var på i sommer. I slutningen af dette forår kommer min datter og jeg ud med en fælles bog og foredrag om sejladsen gennem floden Donau. Foredraget handler om at realisere drømme, selvom det ikke altid er muligt. Hvis jeg havde al tid i verden og alle penge, så ville jeg sejle hele tiden og leve som sejlernomade. Det handler nemlig om at finde nogle øjeblikke, hvor det kan lykkes.

- Dengang jeg sejlede til Middelhavet i min fem meters båd, var det heller ikke drømmen. Det var jo at sejle i en sejlbåd i et helt år. Men det kræver langt flere penge og forberedelse. Jeg prædiker ikke for at gøre det i små både, men det er bare så meget enklere i små både. I sidste ende handler det om at komme afsted, og det er svært, hvis man bruger alle sine penge på en stor båd. 

Få gode - og gratis råd - af Thomas Veber

Thomas Veber har to forskellige gratis E-bøger, som kan hjælpe de danske sejlere med at få mere ud af deres lystbåde.

Den ene er "Eventyrsejlads i Danmark", som griber fat i spændende ankerpladser rundt om i landet. Læs mere om bogen her.  

De fem foredragsaftener 

Maritim Motormagi 

3. april - Sejlklubben Neptun Vejle - AFVIKLET

17. april - Svendborgsund Bryghus, Svendborg – UDSOLGT

Mere info: I foredraget “Maritim Motormagi” vil du ikke lære at skifte toppakning eller justere dyser. Til gengæld vil du lære, hvordan du redder sommerferien og får motoren i gang igen, hvis den stopper.

Mange problemer kan du nemlig selv løse på mindre end en time og uden specialværktøj – også selvom du ikke er mekaniker eller tidligere har skruet i en motor. OBS: Foredraget handler om indenbords-dieselmotorer og vejleder dig i simpel vedligehold.

Ankerliv

9. april - Kongelig Dansk Yachtklub, Skovshoved

11. april - Virksund Sejlklub

23. april - Det Røde Pakhus, Skælskør

Mere info: Ankerlivet behøver ikke at erstatte havnelivet, men en nat for svaj i ny og næ kan give helt nye oplevelser med båden. Eventyr! Det kræver selvfølgelig, at du kan sove trygt om natten. Du skal vide, at ankeret ikke pludselig slipper.

Hvis du vil langturssejle, er det et must at lære at ankre. Men du snyder dig selv for mange sejleroplevelser ved ikke at gøre det herhjemme også. Du vil nemlig ikke kun lære, hvordan du ankrer sikkert, men også opleve hvor mange eventyr, der findes, hvis du engang imellem smider krogen. Med foredraget får du sort bælte i ankring.

Priser: 45,00 kroner for medlemmer af Danske Tursejlere og 95,00 kroner for ikke-medlemmer 

Læs mere: Om foredragsaftener her og køb billet her

content-loader
content-loader
content-loader