Gå til hoved-indhold
Skovshoved Sejlklubs Optimister ryger i vandet efter de vandt hold-DM i Kerteminde i denne weekend.Sejlklubber
Skovshoved Sejlklubs Optimister ryger i vandet efter de vandt hold-DM i Kerteminde i denne weekend. Vinderne er: Sophie Haumann, Cille Smedegaard, Gustav Wanzin, Ulrich Svarrer og Frederik Rask.

Skovshoveds Opti-sejlere tog også hold-DM

Vi har spurgt Ulrik Haumann hvorfor Skovshoved Sejlklub har de bedste Opti-sejlere i Danmark. Her giver han en forklaring.

Af Troels Lykke |

Min baggrund for at skrive dette er 10 års arbejde i SKS Ungdom og for nuværende ansvarlig for SKS Kraftcenter. Vil også fortælle, at Jens Smedegaard er ansvarlig for vores Ungdomsaktiviteter, skriver Ulrik Haumann i et svar til minbaad.dk.

Han forklarer videre:

Nedenfor har jeg fokus på Optimisterne, selvom SKS Kraftcenter også leverer solide resultater på ungdomssiden, men det kan ses som en direkte forlængelse af vores ungdomsarbejde - og selvfølgelig også de omkringliggende klubbers dygtige arbejde.

Jeg ved ikke om der findes en magisk opskrift. Der er mange faktorer som påvirker og skal gå op i en højere enhed for at man får resultaterne. Den vigtigste af dem er hårdt slid og mange timer på vandet - der er ligesom ikke så mange smutveje. Gælder vel al sport på det plan.

Timer på vandet

Der er en direkte sammenhæng mellem timer på vandet og resultater. Derfor er der i SKS obligatorisk hverdags træning fra 17-20 tirs- og torsdag.

I forårssæsonen udvides med extra træning for de bedste om onsdagen samt tidlig start kl. 15 om tirsdagen. Gennem hele vinteren trænes der hver weekend frem til Påske.

Desuden deltager de bedste optimist sejlere i rigtigt mange stævner - både indlands og udlands.

Sejlads hver weekend

En Optimist sejler på top plan i SKS deltager fra Påske (Garda) til Efterårsferien i hver weekend i 5 danske rangliste stævner, 4-6 andre danske stævner samt ca. 10 udenlandske top stævner.

Her er et par udenlandske stævner som SKS har deltaget i: Lake Garda, Dutch Open, Belgian Open, Flandern Regatta, Polen Open, Mallorca, Schwerin, m..fl. Dertil kommer træningslejre i Danmark og om vinteren i udlandet på Gran Canaria eller Palamos (tidl. Hyeres).

Hver weekend er stort set optaget - det bliver til rigtigt mange timer på vandet.

Målrettet arbejde med træningen med ansættelse af de bedste trænere. Vi har for tiden ansat Nicolai Sehested (Smølf) og Kasper Paulsen, som vel er blandt Danamrks top 5 Optimist trænere.

De tager sig målrettet at de bedste Optimist sejlere. Det er utroligt vigtigt af finde trænere, som sejlerne selv har resprkt for og som de ser op til. De skal være prof. og vide hvad de snakker om - det gennemskuer sejlerne nemlig hurtigt. 

Vellidte trænere

Vores to trænere er utroligt vellidte - af både forældre og sejlerne. De har den rette kombination af modenhed, erfaring, udstråling og naturligvis også tid til "pjat og leg". 

Desuden kræver en målrettet indsats af sejlklubbens ledelse, at ville satse på ungdomsarbejde. Ungdomsarbejde koster mange penge.

Ungdom kræver mange ressourcer af både klubbens medlemmer og forældre der er direkte involveret.

Derfor er det også vigtigt at fokusere på nogle få klasser - i SKS har vi valgt at være fokuserede på Optimister og E-jolle.

Hvis man vil Yngling, så har vi et fint samarbejde med Jørgen Ring (KDY) og 29'er/Zoom8, der samarbejder vi med YF. Gaber klubberne over formange klasser bliver det for "tyndt" - så vi er nok lidt konservative, men jeg mener det er vigtigt at fokusere.

Alle klubber skal ikke tilbyde alle jolle-typer - men vi skal samle aktiviteterne i "klynger" eller miljøer.

Ingen forældretræning

I SKS ingen forældretræning, men kraftig forælder-involvering og -opbakning til at holde et højt aktivitetsniveau. Dvs hjælp til "logistik" (transport af joller, børn, trænerbåde, følgebåde, camping mv.)

Her er SKS nok begunstiget af at have ressourcestærke forældre der har økonomi og overskud til at "bakke" op om sejlerne - det er jo ikke som (med al respekt) svømning, der "blot" kræver et par badebukser og et håndklæde. 

Forældrene er på dette niveau meget selvkørende og tager initiativ til mange af turene til udlandet.

Når man har fået en fornuftig gruppe igang med trænerne, så har det en selvforstærkende efftekt.

Andre dygtige sejlere søger hen til der hvor træningen er den bedste og de bedste sejlere træner. Klubben kommer ind i en "positiv" spiral. Det giver også søgning på andre niveauer og tilgang af nye sejlere.

Og andre dygtige trænere søger også hen vores aktivitets niveauet er højt og der er et godt miljø.

Det gælder om at skabe et godt miljø med ovenstående komponenter - det koster kræfter og knofedt.

Kæmper mod frafald

Vi har naturligvis også udfordringer som mange andre klubber f.eks. med frafald. Vi arbejder målrettet med dette ved at sikre uddannelse af vores trænere gennem DS kurser.

Vi søger at styrke forældre involveringen hos de yngste. Desuden har vi mange sociale aktiviteter, der er limen, som binder alle sammen: Sommerlejr i Stege på 25. år, Grill party i Sandslottet, SIF CUP (100 deltagere på 20. år), Harboe Cup med festmiddag på Villa Fjordhøj, Diskofest i Sandslottet osv  

Sejlerhilsen

Ulrik Haumann

SKS Kraftcenter og SKS Ungdom

content-loader
content-loader
content-loader