Gå til hoved-indhold
Martin Frislev er med i gruppen af unge kapsejladsledere, der vil have ungt blod på dommerbådene.Kapsejlads
Martin Frislev er med i gruppen af unge kapsejladsledere, der vil have ungt blod på dommerbådene.

Gråt hår ikke nok blandt kapsejladsledere

Måne og gråt hår er beskrivelsen på mange kapsejladsledere, protestbehandlere og opmænd. Det har en gruppe yngre kapsejladsledere sat sig for at ændre på.

Af katrine bertelsen |

Gennemsnitsalderen for kapsejladsledere er høj, meget høj. På årets kapsejladslederseminar i november i Vejle, blev gennemsnitsalderen blandt deltagerne beregnet til omtrent 51 år.

Ud af 700 tilmeldte i kapsejladslederdatabasen hos DS, er der bare 27 personer under 35 år.

De unge kapsejladsledere

En sen nattetime under kapsejladsleder-seminaret satte Martin Frislev, National baneleder, 23 år – og Søren Badstue, International baneleder, sig sammen, og snakkede om den høje gennemsnitsalder for baneledere og øvrige officials, og om det hul der naturligt vil opstå, når "de gamle" pensionerer sig selv.

Konklusionen var, at der er alt for få unge på kapsejladslederposterne, og det vil give store problemer i fremtiden.

"Nu skulle der ske noget. Vi skulle have DS med og gerne med en pose penge," siger Martin Frislev til minbaad.dk.

Det blev startskuddet til "De unge kapsejladsledere", en gruppe for kapsejladsuddannede under 35 år.

Martin Frislev fortsætter, "da først ideen var født, gik Søren Badstue til Dansk Sejlunion, og forelagde Mikael Jeremiassen ideerne. Det var han med på, og fandt også en pose penge."

Penge og kurser

"Ideen er, at når vi møder unge til f. eks. stævner, der er interesserede i kapsejladsarbejdet, kan vi tilbyde dem kurser og seminarer, som vi kan betale for dem, hvis deres klub ikke kan finde pengene," siger Martin. "Vi forestiller os en pakke med regelkursus, baneledelse- og protestkursus i rap, som starter allerede i efteråret. Vi skal have folk videre i systemet, og få flere unge på kapsejladslederposterne i en fart."

Netværk

Det første netværksmøde i KLU35 – samlingen af kapsejladsledere i Danmark under 35 år – sker på Dalum Landbrugsskole i Odense i midten af marts. Emnerne er først og fremmest networking, men også erfaringsudveksling om store stævner, f.eks TORM Grand Prix.

Netværket er for alle kapsejladsuddannnede under 35 år, både protest- og juryfolk, baneledere mm.

"Vi skal have et netværk op at stå, så der altid er nogen at ringe til, hvis der opstår problemer til et stævne og et godt råd ønskes," siger Martin Frislev, "vi skal hjælpe hinanden til stævner, og have kontakt med hinanden.”

En ”føl”-ordning

På seminaret i Dalum skal de nyuddannede kapsejladsledere fordeles, så de kan komme ud som ”føl” til forårets stævner.

"DS breddekonsulenter vil til efteråret hjælpe med at rekruttere nye kapsejladsledere rundt omkring i klubberne, og KLU35 ser frem til at få mange nye venner blandt de nyuddannede kapsejladsledere," slutter Martin Frislev.

Vil du vide mere, kan du kigge på gruppens Facebook profil her: www.facebook.com

content-loader
content-loader
content-loader