Gå til hoved-indhold
For at gøre betjeningen lettere For at gøre betjeningen lettere har udviklerne skjult mange af de tekniske ting, og lagt dem ind som automatiske funktioner. Foto: FurunoUdstyr
For at gøre betjeningen lettere har udviklerne skjult mange af de tekniske ting, og lagt dem ind som automatiske funktioner. Foto: Furuno

Nyt Touch navigation fra Furuno

Furonos nye integrerede navigationssystem – NavNet TZ touch er kommet, og det er lækkert. Vi fik en præsentation af systemet i Hvidovre. Se video fra Miami.

Af katrine bertelsen |

Lad os få sige det med det samme – det er udstyr der bare er lækkert – men desværre er det også til en pris der taler til den helt store pengepung.

NavNet TZ touch er en videreudvikling af FURUNOs eksisterende serier af integrerede navigationssystemer. Dvs. et system hvor alle de elektroniske sensorer (GPS, kortplotter, kompas, ekkolod osv) bliver samlet i ét system med én kontrolboks. 

Selve betjeningsboksen (Multi Funktions Display) fås som en 14 og en 9 tommer model, hvor den lille af dem er på størrelse med de mellemstore kortplottere på markedet.

Finger-styring

Og det er lækkert grej, med en flot finish og massivt, slagfast glas vidner om at der er tale om kvalitet, der er beregnet til at kunne modstå de værste søer.

Det næste man lægger mærke til er, at der stort set ikke er nogle betjeningsknapper. Det skyldes at betjeningen er henlagt til fingerstyring på samme måde som vi kender det fra iPads. 

Betjeningen virker intuitiv og der går kort tid før man let navigerer rundt på søkortet, zoomer ind og ud, får lagt ruter ind, lægger radarbillede og satellitfotos ind over osv.

Af de mere smarte visuelle detaljer er, at man med en let bevægelse kan ’lægge’ kortet ned og få et 3D perspektiv. Af andre nye tiltag er den trådløse forbindelse (WiFi) som gør dig i stand til at få data overført til og fra din iPad. 

Konklusion

Systemet bliver bedst udnyttet, hvis man gør brug af så mange sensorer som muligt. Men med radar og satellitkompas osv. bliver det hurtigt så omfangsrigt, at det er mindre egnet til små og mellemstore sejlbåde. Det er mest velegnet til større sejl- og motorbåde. 

Uagtet min begejstring må jeg erkende, at jeg nok aldrig kommer i nærheden af det – det er ganske enkelt for mange penge.

Med det lille 9” display samt nogle enkelte sensorer starter man i omegnen af 45.000 kr. og det fortsætter op til 2-300.000 kr, for den store forkromede løsning. Men har man en stor dyr båd, er der måske også råd til FURUNOs NavNet TZ touch.

content-loader
content-loader
content-loader