Gå til hoved-indhold
Johs Egede Olsen med 1:8 træmodelfolkebåd, lavet af Finn Wighorst fra Holbæk. Foto: Johs Egede Olsen.Sejlklubber
Johs Egede Olsen med 1:8 træmodelfolkebåd, lavet af Finn Wighorst fra Frederikssund Sejlklub. Foto: Johs Egede Olsen.

Folkebåds-modeller i Jægerspris

I Jægerspris Sejlklub er man vilde med Folkebåde. Nu er en ny flåde af model Folkebåde på vej i Kignæs Havn, og trimsejladserne starter snart.

Af katrine bertelsen |

Det er Johs Egede Olsen fra Jægerspris Sejlklub der er initiativtager til projektet, der går ud på at lave 12 Folkebåde i formatet 1:8.

- I al sin enkelthed er vi en aktiv sejlklub i Jægerspris, hvor et af landets største folkebådsfelter beskedent gemmer sig. Jeg er lige begyndt som efterlønner og havde pludselig tid til at starte en lille vinterbeskæftigelse op, fortæller Johs.

Johs havde forbindelse til Holbæk Sejlklub, som har en del modelfolkebåde sejlende, som han havde set under stævner i Holbæk. Han kontaktede Finn Wighorst, der står bag modelbådene i Holbæk, og som Johs iøvrigt (uden at vide det) kæmper mod, hver torsdag til til Jægerspris Sejlklubs aftenmatcher.

- Finn har bygget flere folkebåde i træ i tidens løb, og på et tidspunkt har han så lavet en støbeform, som Holbæk sejlerne har lavet en hel del både i. Her i december samlede jeg så et hold som er i gang med at bygge 12 både, siger Johs.

Skroget støbes

Modelbådene bliver bygget i glasfiber med to lag gelcoat, to lag glasfibermåtter og polyester, så et skrog kommer til at veje ca. et kilo. Det 12 mand store hold har fordelt arbejdet, så et hold på to mand støber skog, dæk og ruf. En anden står for støbning af kølene.

Mast og rig

En tredje mand står for fabrikation af master, der laves i 10 og 12 mm aluminiumsrør. Et enmands hold tager sig af sejlene, der skæres af olieret papir. Hver båd får to stel sejl, der koster 35-40 kr pr stel. Det må vel anses for at være en yderst rimelig pris!

- Alle sejl får de rigtige numre og også et unikt ejermærke, så båden er til at genkende på afstand. F.eks. er der to der har forbogstaverne W og C, prøv at gætte hvilket mærke de har i sejlet, griner Johs.

- Nogle af folkene fra Holbæk hjælper med et stort fælles indkøb af fjernstyringsgrej, fortæller Johs, og projektet er nu ved at gå ind i den sjove fase, med montere dæk, ruf, ror, rig og al styringen.

Trimsejladser og stævner

Så snart fjordene er isfri, starter trimsejladserne, hvor Jægersprisfolkene har allieret sig med nogle af de skrappe Holbækfolk, så trimmet bliver lige i øjet.

Man er også så småt begyndt at kigge på stævnekalenderen, men den skal koordineres med Holbæk, så der er ikke sat dato på endnu.

- Men det bliver ligesom til isbådssejlads, der er meget kort forberedelsestid, siger Johs.

Vi på minbaad.dk glæder os til at dække det første stævne i Jægerspris, hvor arrangørerne regner med mindst 15 deltagende modelbåde.

Kølen monteres.

Indvendig forstærkning af skrog.

Montering af elektronik.

Nye stolte ejere af modelfolkebåd.

Ole fortæller, hvordan man får sat mahogni i hækken.

Færdig modelfolkebåd fra Holbæk.

Nyt modelfolkebådsskrog er ”født”.

Nye modelfolkebådskrog.

Fordi folkebåden er klinkbygget, er det nødvendigt at støbe i en adskilt form, og til sidst samle formen og støbe den sammen med både gelcoat og polyester/glasfiber.

content-loader
content-loader
content-loader