Gå til hoved-indhold
Sejlklubber
Dan Ibsen får nu endnu mere tid til at sejle Two-handed sejlads med sin bror, Allan. Foto: Aarhus2Star

Farvel-tale til sejlerne - Dan Ibsen gør status

Den tidligere generalsekretær, Dan Ibsen, der fornylig blev fyret, tager her ordet og siger farvel og fortæller hvad der er sket de sidste 34 år.

Af Troels Lykke |

Dan Ibsen:

Det har været 34 meget spændende år i dansk idræt og i Dansk Sejlunion – de sidste 28 år ved roret som generalsekretær.

Når man er skipper er det helt afgørende at have en god besætning; uden lykkes det ikke at slå rigtigt på vindspringene, udnytte strømmen og sejle hurtigt; Gerne mindst lige så hurtigt som de andre og lidt smartere.

Som i alle sejladser har der været ”rummere” og ”skraldere”, men det er efter min opfattelse lykkedes i det store hele at vende rigtigt på vindspringene og holde skibet Dansk Sejlunion i førerfeltet i dansk idræt samt blandt sejlunionerne internationalt.

Det har været fantastisk at være med i Dansk Sejlunion i en periode, hvor sejlsporten samt sejlerlivet har udviklet sig næsten eksplosivt

Fra 175 klubber til 280 klubber

Fra 51.000 medlemmer til 63.000 (hhv. i 1986 og igen i 2007)

Fra primært at være en organisation for traditionelle kapsejlere, til at omfatte windsurfing, kiteboarding, joller, kølbåde, katamaraner, tursejlere, motorbådssejlere osv.

Fra kun sporadisk klubrådgivning, til at rådgive klubberne på mange forskellige områder omkring organisation, foreningsjura, økonomi, forsikringsforhold, uddannelse, udvikling af sejlere, kapsejlads og tursejlads, miljø og plan forhold og meget mere

Fra 4½ medarbejder til over 20 medarbejdere

Fra en omsætning på 1 mio. kr. til sidste år 40 mio. kr.

Dansk Sejlunion har gennem alle år lagt stor vægt på en bred vifte af rådgivnings- og serviceydelser: uddannelse af unge og voksne, kapsejlads samt tursejlads, miljø og planlægningsarbejde, rådgivning af klubber og sejlere, bredde og elite m.v.

Målet har været at udvikle en rummelig organisation for alle sejlere i Danmark – og det er efter min opfattelse lykkedes ganske godt.

Vi har haft et strålende samarbejde med DIF og andre forbund, og har hele tiden ønsket at støtte og bidrage til den samlede udvikling af dansk idræt, bl.a. også med repræsentanter i DIF’s bestyrelse – John Chr. & HCH. Alle DS formænd har stillet sig til rådighed og bidraget i DIF arbejdet.

Vi har siden Team Danmark opstod i 1980’erne været blandt topsatsningsforbundene - eller hvad det nu hed på det givne tidspunkt - hvor der er udviklet træneruddannelser, træningscentre, landstræner og træner funktioner til støtte for talenter og elitesejlere; Og det er lykkedes via egne midler, sponsormidler og Team Danmark støtte at give sejlerne bedst mulig økonomisk støtte mod OL, VM og EM medaljer.

Det er lykkedes at bevare Dansk Sejlsports position som den idrætsgren med flest OL-medaljer, og så vidt jeg ved også VM og EM medaljer.

Intet af alt dette ville have lykkedes, uden klubbernes opbakning i deres egen organisation, Dansk Sejlunion, og ikke mindst uden en fantastisk god besætning og kollegaer.

Tak til alle tidligere kollegaer – både dem der i DS i dag eller har været besætningsmedlemmer tidligere. Det har været en fornøjelse at sejle i samme båd med jer.

Der er naturligvis ting man ”set i bakspejlet” måske gerne personligt ville have gjort anderledes; Der er også beslutninger, man som medarbejdere ikke altid er enige med politikkerne om – eller omvendt.

Men sådan er processerne i politisk styrede organisationer, og når der er respekt og tillid mellem politikkere og medarbejdere, så er der også plads til udviklende uenigheder.

Jeg er vokset op i sejlsporten siden 7 års alderen, har altid sejlet meget aktivt både kapsejlads og tursejlads, været til OL og mange internationale mesterskaber, og samtidig sejlet meget tursejlads i Norden, ned til og i Middelhavet.

Sejlsporten blev også mit job, først hos Sejl & Motor, Elvstrøm Sails og siden 1979 i Dansk Sejlunion – og det har jeg aldrig fortrudt.

Internationalt har Dansk Sejlunion siden midten af 1980’erne været direkte involveret i mange af de vigtigste beslutninger i ISAF omkring OL-klasser, formater, rankings samt sportens regler og bestemmelser. Det har været spændende at være med til at sætte dagsordenen internationalt til gavn for sejlerne. Og det har samtidig givet mig et netværk og endnu flere sejlervenner i hele verden.

Dansk Sejlunion har også været med til at stifte den europæiske sejlunion, EUROSAF, og har været initiativtager til hovedparten af de events, som EUROSAF afvikler i dag til gavn for sejlerne.

Jeg fortsætter, nu som frivillig, som komitémedlem i ISAF samt Vicepræsident i EUROSAF.
Som de fleste nok ved, har det ikke været mit ønske at stoppe mit engagement i Dansk Sejlunion.

Men jeg glæder mig i dag over at have været med til at udvikle Dansk Sejlunion til den organisation, som den er i dag.

Tak for et godt, spændende og inspirerende samarbejde til alle de spændende personer jeg har mødt i dansk sejlsport og dansk idræt gennem de 34 år: DS kollegaer, DS bestyrelses- og udvalgsmedlemmer, sejlere, klubber, klasser, kredse, andre sejlorganisationer, DIF, andre specielforbund, Team Danmark, sponsorer, offentlige myndigheder, søsportsbranchen, medierne og mange flere.

Det har været inspirerende og konstruktivt at samarbejde med mange mennesker som brænder for sejlsport og sport, og har den samme passion for sejler- og sportslivet som mig selv.

ak til alle jer som er kommet forbi her i dag, samt de utrolig mange, der har sendt mig hilsner pr. mail, sms og via facebook.

Sejlerhilsen

Dan Ibsen

content-loader
content-loader
content-loader