Gå til hoved-indhold
Sophus Jarvig er på en foreløbig 2. plads umiddelbart inden sidste sejlads i dag. Foto: Tristan Stedman - fotounlimited.dkKapsejlads
Sophus Jarvig er på en foreløbig 2. plads umiddelbart inden sidste sejlads i dag. Foto: Tristan Stedman - fotounlimited.dk

Endelig masser af vind ved Zoom 8 VM

Endelig kom der vind i sejlene ved Zoom8 World Championship 2014 i Kaløvig – masser af vind!

Af Troels Lykke |

Det gav kapsejlads af den actionfyldte slags og et hidtil uset antal black flags, som gjorde det næsten umuligt at gennemskue stillingen før tredjedagens sejladser var omme i går torsdag. Joh, de unge sejlere ved nok, hvordan man skruer op for spændingen inden finalerne i dag fredag.

Sådan skriver stævnets pressekvinde.

Det kan godt være, at vinden i Aarhusbugten har ladet vente på sig, men når den først indtræffer, er man ikke i tvivl.

Flagene blafrede lystigt i vinden fra morgenstunden på tredjedagen ved Zoom8 VM i Kaløvig Bådelaug, og sejlerne kunne for første gang ved dette stævne gå på vandet til tiden.

Kampånd og energiniveau var på sit højeste blandt sejlerne, som efter gårsdagens skuffende aflysninger, tørstede efter at mærke vinden rive i sejlene og saltvandet sprøjte på kinden. Denne tørst skulle vise sig at blive indfriet til fulde ved dagens sejlads.

Et vejr som det i dag er ensbetydende med hård sejlads, og alle kræfter skal lægges i, hvis man vil gøre sig gældende i toppen af feltet. Gennem det meste af dagen lå vinden på over de magiske 6 m/sek., hvilket åbnede op for fri pumpning og dermed mulighed for masser af fart.

Det var især noget, der passede de danske sejlere, som gennem deres opvækst har været vant til at sejle i hårdt vejr med masser af vind, som oftest er kendetegnende for det danske vejr.

De tunge sejlere i særdeleshed havde optimale sejlforhold i dag. Jo flere kræfter, og jo mere vægt sejlerne er i stand til at lægge i, des hurtigere og mere slagkraftig bliver fremdriften.

Men selv om sejlerne kom på vandet til tiden, varede det alligevel en god rum tid, før sejladserne kunne begynde.

Kastevind, torden og skiftende vindretning gjorde det nærved umuligt at lægge banen konstant til at fuldføre en hel sejlads, og selv om vindretningen artede sig efter et par timers venten, var der stadig så meget af den, at sejlerne havde svært ved at få hul på en ordentlig start.

Således blev kapsejladsen på tredjedagen domineret af et utal af omstarter, kæntringer, og black flags fældede ivrige zoom8 sejlere i hobetal.

Dansk dominans i toppen af feltet
Grundet de mange black flags, som satte en del sejlere ud af spillet i op til flere af sejladserne, var et statusoverblik under dagens sejladser næsten umuligt at opnå.

Selv mange af sejlerne, som led under de sorte flag, anede ej heller uråd før sejladsen var fuldført. Dog stod det klart for de fleste, som fulgte sejladsen fra vandsiden, at de danske zoom8 talenter havde fat i den lange ende – og dét både hos pigerne og drengene.

Efter næsten hver sejlads kunne man opleve begejstrede og tændte sejlere ile mod de danske træneres både i deres iver efter at fortælle om den netop overståede sejlads og hvor godt, det var gået.

Grundet sin lette vægt, havde stævnets udnævnte joker, Oscar Petersen, en udfordrende dag på vandet i dag. Men ligesom hos de fleste andre sejlere, rokkede det ikke ved hans begejstring og optimistiske udsyn:

“Jeg synes det går rigtig godt, og der er måske lidt for meget vind til mig, men jeg synes, jeg klarer mig igennem okay,” forklarer Oscar, mens han gynger mellem trænerbåd og zoom jolle.

“Jeg skal bare igennem med en hæderlig placering og bruge alle mine sidste kræfter, så er jeg glad,” slutter han med et smil. Efter 7. sejlads ligger Oscar Petersen på en pæn samlet 10. plads.

Også danske Sophus Jarvig var med rette svært tilfreds med sin præstation efter dagens tre sejladser.

På trods af en noget dramatisk start forud for dagens anden sejlads, hvor han i sidste øjeblik måtte styre mod trænerbåden for at få udskiftet en knækket rorpindsforlænger, formåede han at sejle sig til en flot samlet tredjeplads.

Således er han den højst placerede dansker forud for morgendagens finalesejladser, eftersom Sebastian Norup i dag nødtvunget måtte give afkald på førstepladsen efter at have forsvaret den flotte placering bravt de foregående to dage.

Dog er alt håb ikke ude for Sebastian, som efter tredjedagen ligger nummer fire i det samlede klassement og dermed stadig er godt og grundigt med i kampen om guldet forud for morgendagens finalesejlads.

Hos pigerne melder medaljekandidaterne til morgendagens finalesejlads sig efterhånden også i toppen af feltet. Ikke overraskende har det unge rumænske talent, Ebru Bolat, lagt sig i spidsen af konkurrencen og danske Julie Havn, som hidtil har puttet sig beskedent men lunt i feltet, er også med helt i front og ligger på en favorabel tredjeplads.

Josephine Swiatecka indtager en 7. plads lige akkurat overgået af finske Alexandra Dahlberg, som har gjort en rigtig god figur og ligget stabilt gennem hele stævnet.

Alexandras landsmand, Ronja Grönblom, sejlede sig til en imponerende anden og førsteplads i dagens sjette og syvende sejlads og kunne, på trods af en skidt ottende sejlads, indtage en samlet andenplads, da denne blev fratrukket det samlede resultat, som det sig retmæssigt er tilladt alle sejlerne at gøre for hver femte sejlads.

Ser man på den samlede stilling hos pigerne, er der et bredt felt af medaljekandidater fra forskellige lande, som kan være heldige at løbe med sejren i morgendagens finale.

Alligevel er sandsynligheden for dansk triumf overvejende, eftersom ikke færre end otte danskere ligger i top 16.

Spørgsmålet er blot, hvem af de seje piger, der formår at få vind og held nok i sejlene til at hente en topplacering hjem til Danmark ved Zoom8 World Championship anno 2014. Det vil dagens finalesejlads i dag fredag lette sløret for.

Følg Zoom8 World Championship 2014 og se resultaterne på www.zoom8worlds2014.dk

content-loader
content-loader
content-loader