Gå til hoved-indhold
Her ses Samsø Havn, hvor der lige nu er fredeligt. Foto: Troels LykkeHavne
Her ses Ballen Havn på Samsø, hvor der lige nu er fredeligt, før musikfestival om en uge. Foto: Troels Lykke

Sejlerne dør i havnene

I 2013 omkom i alt 10 sejlere, og antallet er heldigvis faldet i forhold til 2012. Seks af dødsfaldene kunne måske være undgået, siger Steen Wintlev fra Dansk Sejlunion

Af Troels Lykke |

Seks af dødsfaldene skete sidste år i havnene og kunne måske være undgået ved lidt omtanke og lidt hjælpsomhed, siger Steen Wintlev, sejladschef i Dansk Sejlunion.

Undgå at færdes alene på havnen

- Det er godt sømandskab at tilse sin båd, når den ligger i havnen, og der er optræk til dårligt vejr. Men foregår det om aftenen, skal man tage en kammerat med. Koldt vand og en mørk og øde havn kan være en dødsensfarlig cocktail, siger Steen Wintlev.

De fleste dødsfald i havnene sker, når man skal overnatte i havnen og kommer sent ned til båden. Et godt råd fra Dansk Sejlunion er derfor at få en sejlerkammerat til at holde øje med, at du når sikkert ombord.

Træn mand-over-bord

- Chancen for at blive reddet er meget lille, hvis man falder i vandet og slår sig bevidstløs i faldet, uden at nogen opdager det. Desuden er det en god idé at træne mand-over-bord og have en redningskrans og badestige på sin sejlbåd. At få en person, der er faldet i vandet, tilbage på båden er ikke noget, som man bare lige gør, siger Steen Wintlev.

Dansk Sejlunion har sammen med Foreningen af Lystbådehavne I Danmark arbejdet før at gøre havnene mere sikre med godt regningsmateriel, men uden mennesker til at betjene det, gør det ingen nytte.

content-loader
content-loader
content-loader