Gå til hoved-indhold
Til Højere ses Anje-Marijcke van Boxtel fra Schoutem Global, som følger intens med i kommunikation, hvor Jens Dolmer står klar med notes blokken i Alicante.Kapsejlads
Til venstre ses Anje-Marijcke van Boxtel fra Schoutem Global, som følger intens med i kommunikation, hvor Jens Dolmer står klar med notesblokken i Alicante.

Crew-power måske nøglen til Brunel-sejr i Volvo Ocean Race

Daglig leder på Oure, Jesper Henriksen, tog sejler-elever med om bord på Team Brunel, der lige nu fører sejladsen i Atlanten. Her fortæller han om holdets mandskabs-pleje.

Af Jesper Henriksen, Oure |

Efter at Volvo Ocean Race er blevet et klassebådsrace, er fokus nu flyttet væk fra hvilket hold, som har haft mulighed for at udvikle det bedste design og nyeste udstyr.

Volvo Ocean Race har overtaget alt udstyr og ”vedligeholdelse” og holdene har hermed fået ny mulighed for at reducere deres kampagnebuget.

På mange måder er det blevet lettere at drive et Volvo-team. Fokusset er i høje grad blevet flyttet fra grej til de personer, som er på båden og derfor vil ”Crew Power” spille en vigtigt - eller måske den vigtigste rolle i at vinde dette Volvo Ocean Race.

Sportspsykologer

Båddesigner er skiftet ud med sportspsykologer, og teampsykologer, og konsulentfirmaer, som normalt tiltænkes topatleter og ledelsen i store firmer, men nu er de en del af crewet på flere af teams i Volvo.

Under Oures besøg hos Team Brunel i Alicante lige før starten, fik Oure Sejler Højskolen, mulighed for at få et unikt indblik i hvordan de har arbejdet med tilblivelsen af deres team, via samtaler med Bouwe Bekking og Jens Dolmer.

Der har været med hele vejen. Brunel og Schouten, har været involveret hele vejen, lige fra de første udvælgelser i Holland hos Brunel, som er et verdens omspændende rekrutteringsfirma, hvor 20 af de flere 100 ansøgere kom igennem et rekrutteringsprogram.

Mads Groth var til optagelse

Bl.a. var Mads Groth fra Svendborg, blandt de 20, som var igennem fysiske – og psykologiske test, og som han sagde var samtaler langt de mest udfordrende.

Anje-Marijcke van Boxtel fra Schoutem Global er tilknyttet Brunel. (Schouten er et globalt coachingfirma, som coacher leder inderen for bløde værdier, hold præstationer og lederudvikling)

Anje deltager i alle debriefinger og noterer alt ned, afholder personlige samtaler, trænet dem i klarer kommunikationsveje og hjælper temaet med er få det bedst miljø om bord på båden.

Med på Team Brunels base hænger det flere flowskemaer og skemaer som viste deres performance undervejs i projektet. Fx er Jens Dolmer god til at styre på reaching og andre er gode i høj sø. For alle styrer båden.

Jens Dolmer var meget imponeret af hendes kunnen:

- Hun er omkring os hele tid, og hun er bare blevet en del af os. Hun følger os hele vejen rundt. Det er hendes job at gå og følge med og komme med feedback på det hun ser, det har givet en meget åben dialog mellem os på crewet.
 
Selv om det er tidligt et gisne om udvikling i racet, er det ingen tvivl om, at det er med til at skabe et bedre crew.

Når der kun soves i få timer, hvis man er heldig, for hver gang man skal vende eller sætter sejl, så skal alle på dæk og så kan måske komme på køjen igen. Hvis der ikke lige er noget som er gået i stykker.

Alle styrer båd

En af Oure sejlerne stillede Jens Dolmer dette spørgsmål, når du er bådkaptajn! styre du også?

Jens var klar i mælet, alle styrer. Men da vi så spurgte mere ind til det, viser det sige at, teamet har fundet ud af hvem der styrer bedst under forskellige vind forhold (læns, slør og kryds) og at deres performance falder mere kant hvis de står ved roret mere end en time ad gangen.

Der er ingen tvivl om, at de kender hindens styrker og svagheder godt på Brunel Teamet og at ovenstående indarbejdelse af sportspsykologiske- og samarbejde redskaber, med professionel fagfolk har haft indvikling.

Nu bliver det spændene at se om det virker på vej rundt om den blå planet. Lige nu fører Team Brunel i hvert fald.  

Oure-elever taler med Jens Dolmer i Alicante før start. 

content-loader
content-loader
content-loader