Gå til hoved-indhold
Kønt er det ikke, men det er effektivt. Der findes mange forskellige slags flopper stoppers, men de her fungerer fint for os, og samtidig fylder de ikke meget at stuve, når vi ikke bruger dem. Foto: Signe StorrTur
Kønt er det ikke, men det er effektivt. Der findes mange forskellige slags flopper stoppers, men de her fungerer fint for os, og samtidig fylder de ikke meget at stuve, når vi ikke bruger dem. Foto: Signe Storr

Flopper stoppers forhindrer at Signe og Henriks båd ruller på Hudson River

Henrik Hansen og Signe Storrs 30 fods båd ligger parallelt med sejlretningen i floden pga. strøm, mens bølger fra vind og trafik er på tværs af båden, det giver voldsomme gyngeture i New York.

Af Signe Storr, New York |

Hudson River er opkaldt efter englænderen Henry Hudson, der i starten af 1600-tallet bl.a. udforskede kystområderne omkring New York på opfordring af de hollandske myndigheder, som herefter opkaldte floden efter ham.

Mohikanerne havde tidligere kaldt floden Muh-he-kun-ne-tuk: Floden der løber begge veje. Og hvis det ikke var været et umuligt navn at udtale, så ville det være et oplagt navn til floden.

Hudson løber med tidevandet 2-3 knob, hvilket betyder, at vi hver sjette time ligger NØ for vores bøje og derefter SV.

Strømmen er oftest så kraftig, at selvom vi har oplevet voldsom vind modsat strømmen, så er det sjældent nok til at skubbe rundt med bådene. Forleden dag overhalede vi i gummibåden en sejlbåd, der sejlede baglæns for fulde sejl – det kræver fart at komme fremad i modstrøm!

Hudson er roligst, når strømmen vender, men turen forbi bøjen kan sommetider være en larmende affære, da bøjen ofte står og slår mod skroget, så det lyder som om, der står nogen og slår løs på båden med en hammer.

Desværre vender strømmen altid på et tidspunkt i løbet af natten, hvilket kan gøre én sindssyg, men heldigvis varer det sjældent så lang tid. 

Da bådene ligger for strømmen parallelt med sejlretningen i floden og ikke for vinden, kommer bølger fra vind og trafik som regel på tværs af båden, hvilket ofte giver os nogle temmelig voldsomme gyngeture.

I et forsøg på at minimere dem, har Henrik installeret flopper stoppers, der er stabilisatorer, der forhindrer båden i at rulle.

Hver rullestabilisator består af fire plastikkegler (Davis Instruments Rocker Stoppers), der er bundet op på et reb med et mushroom-anker i enden, og de hænger så på hver side af båden fra hhv. bommen og en spilerstage. Det ser ret åndsvagt ud, men forskellen er virkelig til at mærke!

Det værste ved strømmen i Hudson er turen frem og tilbage i gummibåden, og især når vi har strøm og vind imod os eller strøm og vind imod hinanden.

Nogle gange har vi fuldt regntøj på, for ikke at blive sprøjtet til med Hudsons ulækre vand, men i 30 graders varme og solskin bliver man hurtigt mere våd inden for regnsættet end uden på, så den ide har vi lagt lidt på hylden, med mindre vi er på vej ud i pænt tøj.

Vi kigger langt efter de andres fastbundede og hurtige gummibåde, og jeg foreslår ofte Henrik, at vi skal købe en ny i stedet for vores røde langsomme Plastimo.

Jeg tager det dog altid i mig igen, når han svarer, at jeg jo snart har fødselsdag, så ind til videre må vi leve med regntøj og vandstænk fra Hudson!

Signe

Henrik sætter vores nye flopper stoppers i vandet.

Omkring bøjerne er det tydeligt at se, hvor meget strøm der er.

 

Capibara i Hudson floden. Nogle af bøjerne rev sig løs i det dårlige vejr i sidste uge og ligger nu oven i hinanden. 

 

Lørdag aften: Jeg skifter fra gult regnslag til stiletter på broen.

content-loader
content-loader
content-loader