Gå til hoved-indhold
Kulfiber og 3DL møder godt dansk bådhåndværk fra 70'erne. Foto: Kenneth BøggildKapsejlads
Kulfiber og 3DL møder godt dansk bådhåndværk fra 70'erne. Foto: Kenneth Bøggild

Køge Bugt: 70’er- og kulfiberbåde mødes til kapsejlads

Slut er æraen, hvor kun det nyeste af det nye var kapsejladsegnet. Væk er holdningen til, at kun størst og først i mål er det styrende, forklarer Kenneth Bøggild fra Vallensbæk Sejlkub om sejladsen.

Af Kenneth Bøggild |

Hver tirsdag stævner knap 40 både ud på Køge Bugt. Både med forskellig kapacitet, udstyr, målsætning og årgang. 

- Fælles for alle er besætningernes ønske om et par timer på vandet. Et par timer, hvor det er de helt basale ting, som tæller, fortæller Kenneth Bøggild, formand i Vallensbæk Sejlklub

Samarbejde på tværs af klubber
Både og besætninger kommer fra alle bugtens havne. Det er et samarbejde mellem klubberne, som har eksisteret i mere end 20 år. 

Samarbejdet afløste i sin tid de små klub-kapsejladser. Sejladserne blev i stedet samlet til én samlet sejladsaften, nemlig ”Tirsdagskapsejladserne”. 

I dag - mere end 20 år efter konceptets storhedstid - er der nu ved at være tilgang af nye både og besætninger. 

- Slut er æraen, hvor kun det nyeste af det nye var kapsejladsegnet. Væk er holdningen til, at kun størst og først i mål er det styrende, siger Kenneth Bøggild om kapsejladsen. 

Alle typer både
På den udlagte bane ses derfor både af alle aldre, typer og konstruktioner. 

Lige fra den ondeste X40 med 3DL hele vejen rundt og toptunet besætning til en ældre Shipman 28 og et større felt 806’er. 

Også et felt af de nyere tyske familiebåde, som vel næppe oprindeligt var tænkt som kapsejladsbåde, deltager i tirsdagsmatcherne. 

Besætningerne strækker sig fra knap teenagere til en enkelt båd med en gennemsnitlig alder på 75 år. Nogle sejler shorthanded og andre med fuld besætning.

Også de lidt mindre både er begyndt at kapsejle. Sejlerskolen i Vallensbæk Sejlklub tilbyder nu udvidet kapsejladsundervisning, således at klubbens fire 806’er deltager i tirsdagsmatcherne med én instruktør og op til tre elever.

Fight omkring mærkerne
- Intensiteten op til starterne er, som var det Americas Cup. Dette uafhængig af bådtype, sejl og besætning, forklarer Kenneth Bøggild. 

Når startskuddet har lydt, er det kapsejladsen og den ærlige form for leg på vandet, som gælder; hvem er hurtigst i aften!

Også omkring mærkerne bliver der gået til den. Dog under venlig hensyntagen til at det er legen på vandet, man er samlet om. 

Selvom der er flere tætte situationer, er der fokus på den gode oplevelse som sikrer, at alle kommer rundt om mærkerne.

Høj sol og 5-8 m/s
Efter en sejlads på cirka halvanden time, ligger resultaterne online, inden sejlerne er i havn. 

- Den korte og effektive sejltid betyder også, at der er tid til at mødes i sejlklubben efterfølgende, samt for de travle muligheden for at komme hjem inden den sene TV-avis, fortæller Kenneth Bøggild. 

Er sejlsporten i krise? Sådan en tirsdag aften er det faktisk lidt svært at se på bådene, som har en fantastisk aften. Høj sol med 5-8 m/s og fri leg i halvanden time - det kan næppe blive meget bedre for en sejler. 

Klar til start, humøret er i top

Feltets mest rutinerede besætning med en gennemsnitsalder på 75 år

Tæt sejlads banen rundt

content-loader
content-loader
content-loader