Gå til hoved-indhold
Benjamin Kristensen fra Duelighedsklubben vejleder sejlerne til sikker sejlads. Foto: Troels LykkeKort Nyt
Benjamin Kristensen fra Duelighedsklubben vejleder sejlerne til sikker sejlads. Foto: Troels Lykke

Fritidssejler - disse kurser bør du tage

Bådførerens ansvar for ombordværendes sikkerhed stiller selvfølgelig krav om godt og sikkert sømandsskab, mener Benjamin Kristensen fra Duelighedsklubben.

Af Benjamin Kristensen, Duelighedsklubben |

I Danmark har vi en gammel tradition for, at enhver har frihed til at sejle alene ud på havet i en lille båd, også uden særlig uddannelse eller erfaring. Men, når man tager andre mennesker med i sin båd, er både jura og moral knivskarp: 

Bådføreren har ansvaret for de ombordværendes sikkerhed og sundhed, hvorfor vedkommende selvfølgelig skal beherske det sømandskab, der er nødvendigt for at gennemføre den planlagte sejlads på en sikkerhedsmæssig forsvarlig måde.

Sværere at sejle fritidsbåd end supertanker 

De danske fritidssejleruddannelser har hidtil båret præg af, at man har "nedkogt" en skibsføreruddannelse til fritidssejlerniveau, men i Duelighedsklubben har vi vendt pyramiden på hovedet og starter uddannelsen af fritidssejleren fra strandkanten. 

Det sker i en erkendelse af, at det kræver langt mere sømandsskab at føre en lille båd sikkert hjem fra havet på en mørk og regnfuld nat, end det kræver at styre en supertanker over Atlanterhavet med joystick og computerskærm.

Herunder er vejledning til kurser og uddannelse, alt efter aktivitet: 

1) Solosejlads langs kysten

Hvis du sejler solo i en mindre båd i beskyttet farvand langs med kysten, kan du effektivt øge dine chancer for at komme levende hjem fra sejlturen ved at følge sikkerhedskurser hos specialklubberne, f.eks. sejl-, surf-, kano- eller kajakklubber. De mange typer af småbåde stiller vidt forskellige krav til færdighederne, f.eks. ved kæntring.

2) Solosejlads langs kysten med speedbåd

Førere af planende fartøjer skal iflg. lovgivningen have et "Speedbådsbevis", en nærmest administrativ foranstaltning, som i de fleste tilfælde erhverves ved, at man betaler for en sejltur i en speedbåd, efterfulgt af en tilsyneladende symbolsk prøveafholdelse. Derfor vil jeg anbefale, at du supplerer din speedbåds-teori på egen hånd og vedligeholder dine færdigheder ved hjælp af speedbåds-øvelserne.

3) Sejlads langs kysten, med familie og venner ombord

Hvis du tager familie eller venner med ombord i kanoen, speedbåden, jollen eller sejlbåden og holder dig til godt-vejrs-sejlads nær ved kysten, kun sejler om dagen og i et farvand, du kender grundigt, vil jeg stærkt anbefale, at du, som minimum, tager et søsikkerhedskursus for kystsejlere.

Denne anbefaling gælder også bådførere, som har et speedbådsbevis.

4) Havsejlads med alle fritidsfartøjer under 15 meter 

Hvad enten du er alene ombord, eller har familie og venner med i båden og bevæger dig bort fra kysten, ud på havet, sejler natsejlads eller påbegynder udforskningen af ukendte farvande, bør du opgradere dine maritime færdigheder, især med hensyn til søvejsregler og navigation, svarende til minimum et duelighedsbevis.

Denne anbefaling gælder også bådførere, som har et speedbådsbevis.

5) Fritidsfartøjer over 15 meter

Disse fartøjer kræver mindst en yachtskipperuddannelse. Rigtig mange yachtskipperstuderende benytter Duelighedsklubbens online-træningsprogram, som du finder på foreningens hjemmeside.

Søfartsstyrelsen fraråder, at man prøver at tage yachtskipperuddannelserne som selvstuderende, så træningsprogrammet er ikke et "gør-det-selv-kursus", men et supplement til personlig undervisning i sejlklubber og aftenskoler.

content-loader
content-loader
content-loader