Gå til hoved-indhold
Finnjollesejlere på alle niveauer var samlet i Vallensbæk i weekenden. Foto: Otto StrandvigKapsejlads
Finnjollesejlere på alle niveauer var samlet i Vallensbæk i weekenden. Foto: Otto Strandvig

Sejl Finnjolle og bliv en bedre sejler

Finnjolleklassen er her, hvor sejlere, som ønsker at blive bedre til at sejle, mødes, mener Finn-sejler Kenneth Bøggild.

Af Kenneth Bøggild, Vallensbæk Sejlklub |

Jollesejlads har oplevet en sand opblomstring de sidste par år. De forskellige jolleklasser vokser sig store og tiltrækker nye sejlere, som stifter kendskab med jollesejlads - for nogle, for første gang, og for andre sejlere er de vendt tilbage til rødderne.

Finnjolleklassen er her ingen undtagelse. Klassen, som har høstet mange olympiske medaljer, har udviklet sig til klassen, som fortsat er olympisk, men som nu har sit største og mest solide ståsted blandt glade sejlmotionister.

Klassen, hvor man kan supplere sit Lycra fetish med glæden ved sejlsport og klassen, hvor selv store mænd kan få oplevelsen af idræt med massere grej :-)

Men sejlsport kan være en kompliceret størrelse. På afstand ser det legende let ud, men når den nye sejler selv sidder i båden og konstaterer, at der er en årsag til, at Finnjollen betragtes som den mest magtfulde jolle, som kræver en bestemt skipper for at lystre, så kan det virke ganske overvældende og knap så glamourøst, som det var tænkt.

Instruktørerne, Jens-Kristian Andersen & Otto Strandvig, begge Vallensbæk sejlklub var værter for weekenden. Foto: Privatfoto

Hvem vil ikke blive en bedre sejler?

Finnjolleklassen har dog altid været kendt for at dele viden, dels den brugbare viden og naturligvis en masse overtro og synspunkter.

I weekenden havde to af klassens garvede, meget aktive sejlere, Otto Strandvig og Jens Kristian Andersen, begge Vallensbæk Sejlklub, sat dette i system ved at invitere til national Finn clinic under arbejdstitlen ”Der er altid noget at lære” i Vallensbæk Sejlklub.

Under denne meget dækkende arbejdstitel havde de to herre sikret den fornødne interesse fra alle Finnjollesejlere til at udvikle sit sejlsportsliv - for de nye sejlere såvel for de mere rutinerede. For hvem vil ikke gerne være bedre til at sejle?

Kaffen var knap løbet igennem kaffemaskinen, før luften var fuld af videndeling i lokalet. Det i sådan en grad, at de to instruktører nærmest blev blæst væk fra whiteboard-tavlen af videndelingsvillige sejlere. 

Læringsgenialiteter fra instruktørerne

Stemningen var derfor i top, da gruppen af nye og rutinerede sejlere tog på vandet efter den korte teoretiske introduktion. 

Alle var opdelt i hold, så en ny sejler var partner med en rutineret. Inden afgang var alle både sat op, så grundtrimmet var i orden. En genial arbejdsform, så ingen var i tvivl om bådens grundtrim længere!  

Genialiteterne fra instruktørteamet forsatte, dels under farttræningen, men også på den udlagte korte træningsbanen, hvor begge instruktører, dels fra RIB-trænerbåden, men også som deltager, øste af deres erfaring.

Der arbejdes på balance tillæring! Foto: Otto Strandvig

Finnjollesejlere kan lide kæmpe burgere

Første træningspas var afsluttet efter 2½ time, hvorefter sejlerne halsede i land for at indtage frokosten i Vallensbæk Sejlklubs klubhus. Her var dækket op med kæmpe burgere fra Restaurant Krabben, hvad igen blot underbygger glæden ved Finnjollesejlads, da ingen i fleeten er madforskrækkende.

Efter en hurtig de-brefing og gennemgang af eftermiddagens øvelser havde burgeren knap ramt bunden af mavesækken, før træningen forsatte. Nu med indlagte balanceøvelser, og insisterende opfordring til at alle skal droppe bekymringerne omkring standen på de benyttede idrætsredskaber, da alt kan repareres. 

Sejl nu tæt, og kom hurtigere rundt på banen!

Budskabet var klart fra trænerne: Til eftermiddag vil vi se meget mere nerve og intensitet i sejladsen, dels omkring mærkerne, men også når bådene mødes på banen. Denne opsang hjalp, og der blev set glimrende, men meget tæt bådhåndtering. I blandt så tæt, at det vidst kun var luftens sidste molekyler, som adskilte bådene i mærkerundingerne. 

Efter 2½ timers tæt sejlads, var det slut. Samlet fem timers intens træning hvor alle, uafhængigt af startniveau, havde fået nye og spændende momenter med hjem og arbejde med.

Tæt sejlads efter frokost. Foto: Otto Strandvig

Finnjollesejlere vil blive bedre

Konklusionen står skarpt. I Finnjolleklassen er sejlere samlet, som vil blive bedre til at sejle. Sejlere, som har valgt klassen, dels på grund af sejlglæden, som også kan findes i andre jolleklasser, men også fordi, der er en tradition i Finnjolleklassen for at hjælpe hinanden, for derved kan alle få forøget glæden ved at sejle.

Finnjolleklassen er her, hvor sejlere, som ønsker at blive bedre til at sejle, mødes. Dyrke deres idræt i tætsiddende Lycra med et ultimativt idrætsredskab som samlingspunkt.

Et idrætsredskab, som ikke har nogen alder. Alle både er ens, og for få midler kan den rette skipper vinde ranglistestævner og få store oplevelser over hele verden sammen med andre Finnsters.

Kenneth Bøggild, Vallensbæk Sejlklub

content-loader
content-loader
content-loader