Gå til hoved-indhold
Ebbe Kiil (tv.) og Helge Bisgaard - begge unge og aktive om bord på den 162-årige slup Ruth. Foto: Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts AvisKort Nyt
Ebbe Kiil (tv.) og Helge Bisgaard - begge unge og aktive om bord på den 162-årige slup Ruth. Foto: Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts Avis

Ung på 162-årigt skib: - Mit tøj var helt ved siden af

Sluppen Ruth tilhører Nationalmuseet og er på næsten alle måder ført tilbage til sin oprindelighed i 1800-tallet. Alligevel vil de unge gerne sejle med.

 

Af Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts Avis |

- Hov, stop! Jeg skjuler lige min bærbare. Den ser ikke så 1854-agtig ud, lyder det fra styrmanden, da Fyens.dk skal tage nogle billeder på et af Danmarks ældste, aktive sejlskibe.

Om bord er den bærbare computer på ruftaget en af de få genstande, der ikke fandtes i 1800-tallet. På Nationalmuseets 162 år gamle sejlskib Ruth er nøgleordet oprindelighed. Ikke noget nymodens her. Ambitionen er, at skibet af typen slup skal sejle, som det gjorde i meget gamle dage.

Sover i lastrummet 

Mens mange andre traditionelle skibe har skiftet til grej af klassisk udseende kunststof, ville det valg være utænkeligt på Ruth. Sluppens sejl er syet af bomuld og hør med kanter - ligtov - af tjæret hamp. Også tovværket er fremstillet af hamp eller andre naturmaterialer. Det duftes.

På årets Fyn Rundt-sejlads er Ruth bemandet af otte unge og voksne bl. a. fra den frivillige kreds omkring sluppen. Et par stykker af dem sover i den lille agterkahyt under den tre meter lange rorpind. De øvrige kan hvile ud i det tidligere fragtskibs lastrum.

Her hviler de på noget, som de fleste vil kalde hylder. At betegne dem som køjer, vil være en overdrivelse. På hylder, der ikke er optaget af soveposer, opbevares fx tovværk, proviant og dunke. Før der skal skaffes - også i samme lastrum - kan kogekunsten praktiseres ved et spritapparat på et bord ved masten.

- Vi elsker det

Hvis noget komfortmæssigt er diametralt modsat af krydstogt-luksus, er det her om bord på Ruth:

- Vi elsker det. Det primitive er det sjove. Sådan skal det være i et rigtigt museumsskib. Selvfølgelig er det tungt og bøvlet at sejle med sejl af hør og tovværk af hamp, men vi har besluttet, at vi skal blive rigtig gode til at passe på naturmaterialerne og til at vedligeholde skibet. Vi har haft foredrag om linoliemaling, og vi skal til Roskilde Vikingeskibsmuseum og lære om naturtovværk.

- Det bedste af det hele er måske, at vores unge også er vilde med det, forklarer Lise Mortensen Høy, journalist og navigatør-uddannet.

Sømandsmæssig udfordring

Sammen med Helge Bisgaard, der også er sømand, er Lise Mortensen Høy, drivkraften i den frivillige kreds, der holder Nationalmuseets fartøj sejlende:

- At komme frem uden at have motor i et skib af denne størrelse er selvfølgelig en sømandsfaglig udfordring. Vi skal tage højde for vind og vejr i meget god tid. Hvis der ikke er vind, sejler vi ingen vegne. Sådan var vilkårene, da skibet var nyt - og det er de også for os i dag, forklarer Lise Mortensen Høy.

Fanget af charmen 

En af de unge frivillige, 27-årige Sebastian Jakobsen fra Jyderup har ikke sejlet de sidste mange år, men han tog chancen på Ruth Fyn Rundt:

- Straks jeg kom om bord kunne jeg se, at mit medbragte tøj var helt ved siden af. Så jeg måtte op i byen og købe nogle T-shirts, der kunne tåle at blive beskidte.

- Jeg blev hurtigt glad for skibet - ja, fik et forhold til det - og fanget af charmen ved at arbejde med de gamle naturmaterialer og ved at være så tæt sammen. Og at leve og sove under de primitive forhold er ikke så slemt, som det måske kan lyde.

- Efter oplevelsen Fyn Rundt har jeg besluttet mig for at gå aktivt ind i den frivillige kreds, der passer og sejler Ruth, fortæller Sebastian Jakobsen.

En trosse fra en ven

Sluppen Ruth sejlede med i årets Fyn Rundt for Bevaringsværdige Sejlskibe. Når vinden ikke artede sig, havde det motorløse sejlskib hestekræfter at trække på i form af en trosse til veteranslæbebåden Nakskov Havn 1.

Da Ruth efter endt Fyn Rundt skulle fra Svendborg og hjem til Roskilde, sejlede den i et makkerskab med motorgaleasen Hjalm.

Kilde: Fyens.dk

content-loader
content-loader
content-loader