Gå til hoved-indhold
Flere ungdomssejlere er nu på vandet i Bork og Nyborg. Foto: Lise BennetsenSejlklubber
Flere ungdomssejlere er nu på vandet i Bork og Nyborg. Foto: Lise Bennetsen

To klubber forklarer: Sådan fik vi flere ungdomssejlere

Venteliste, nye både og lånte Optimistjoller. Der er fremgang at spore i ungdomsafdelingerne i Nyborg og Bork, som fokuserer på sjov sejlads. Her giver de forklaringen.

Af Sara Sulkjær |

Fra 12 til 26 sejlere på én sæson. Sådan lyder statistikken i Bork Bådelaugs ungdomsafdeling. De samme positive takter ses i Nyborg Sejlforening, hvor der for syv år siden blot var tre sejlere til træning. I dag er der 46, og en håndfuld står på venteliste.

Vejen til succes og flere sejlere skal, ifølge klubberne, findes i en træning, hvor sjov på vandet er grundpillen: 

- Det er vigtigt, at de enkelte medlemmer tager vennerne med. Det gør de kun, hvis de selv synes, det er sjovt, forklarer Mikkel Larsen og Bjarke Vestergard Bendixen, trænere i Bork Bådelaug. 

Med på vandet fra første dag

Dét kan ungdomsformand i Nyborg Sejlforening, Colin Carr, nikke genkendende til. Her forsøger man ligeledes at tilrettelægge træningen sådan, at sejlerne hver gang får en god og sjov oplevelse på vandet.  

- Sejlads skal ikke være som at sidde på skolebænken igen. Lad sejlerne lære reglerne gennem sjov. De kan eksempelvis samle bolde i vandet, mens de skal være opmærksomme på vigereglerne, forklarer Colin Carr til minbaad.dk. 

Også de helt nye sejlere er i fokus. Det er vigtigt, at de ikke blot står og kigger på, men i stedet inddrages i sejladsen allerede første gang, de sætter deres ben i klubben. 

- Nogle nye sejlere skal have trygheden og bare med i følgebåden de første gange. Andre skal ned i Optimistjollen fra dag ét, forklarer de to trænere fra Bork Bådelaug, som har lånt to Opti’er for at have joller nok til de nye sejlere. 

Diplomer og frihed 

Skal det blive ved at være sjovt at komme til træning, er det, ifølge de to klubber, dog vigtigt, at sejlerne bliver udfordret, motiveret og oplever, at der er frihed til at afprøve nye idéer. 

I Bork anvendes Dansk Sejlunions Diplomsejlerskole til Optimisterne, hvor princippet er, at sejlerne får et diplom hver gang, de kan gennemføre en ny øvelse. En øvelse, som kan bestå i alt fra at kunne trænernes navne til at ligge stille i vindøjet, amerikanerlænse og rullevende, hvilket i høj grad er med til at motivere sejlerne til at lære nyt på en sjov måde.  

Frihed er derimod nøgleordet i Nyborg, som i forbindelse med de mange nye sejlere har investeret i fire nye Feva- og Terajoller. Her skal sejlernes forslag ikke blot fejes væk under gulvtæppet, men i stedet føres ud i virkeligheden. 

- Alt skal være muligt at prøve, så længe det er sikkert. Vil de eksempelvis sejle tre i Optimistjolle, så gør de det, fortæller Colin Carr. 

Afbalanceret kapsejladstræning 

For de lidt ældre og mere erfarne sejlere i klubberne gælder det i højere grad udfordringen ved kapsejladsen. Her tilbydes de selvhjulpne sejlere i Bork én gang om ugen kapsejladstræning samtidig med, at de opfordres til at tage 29erne med på vandet til klubbens onsdagssejlads. 

Ifølge Colin Carr fra Nyborg er det dog vigtigt, at kapsejladsen ikke får en for stor plads i klubberne. Der skal også være plads til de sejlere, som ikke nødvendigvis vil konkurrere, men i stedet foretrækker at hygge sig på vandet: 

- Er det ren kapsejlads, er der nogle, som simpelthen bliver for trætte af det. Der skal både være plads til de sejlere, der vil sejle kap hver gang, og dem, som blot synes, det er sjovt at sejle uden konkurrenceelementet, forklarer han. 

Se billeder fra de to klubber herunder: 

content-loader
content-loader
content-loader