Gå til hoved-indhold
Marstal Søfartsmuseum har fået foræret en smakke. Her klargør Ebbe Andersen båden, mens  museumsleder, Erik B. Kromann, ses til højre. Foto: Søren Stidsholt NielsenKort Nyt
Marstal Søfartsmuseum har fået foræret en smakke. Her klargør Ebbe Andersen båden, mens museumsleder, Erik B. Kromann, ses til højre. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Naturvejleder forærer selvbygget smakke til museum

Ib Ivar Dahl fra Helnæs har foræret Marstal Søfartsmuseum båden, som hundreder af unge fynboer har haft naturoplevelser i.

Af Søren Stidsholt Nielsen, Fyns Amts Avis |

Nu følger Marstal Søfartsmuseum i kølvandet på Øhavets Smakke- og Naturcenter og er ved at klargøre sin egen smakke til sejlads. Fartøjet, som er en gave fra forfatter og friluftsvejleder, Ib Ivar Dahl, på Helnæs, bærer navnet Mads Illum og er opkaldt efter en bådebygger fra Lillebælt. Båden er en tresmakke på 19 fod - eller sagt på anden vis, en lille tremastet og sødygtig sejlbåd på omkring fem og en halv meter.

Ib Ivar Dahl oplyser til Fyens.dk, at han lod smakken, som er bygget af lærk på eg fra egen skov, konstruere som øvelsesbåd til friluftsliv i 1986. Han byggede selv smakken med assistance fra sin søn, Torsten Dahl. Sønnen var dengang nyudlært bådebygger fra Michael Kiersgaards daværende værft på Jacobsens Plads i Troense.

Smakken blev sikkerhedsgodkendt af Søfartsstyrelsen til sejlads med seks personer, og med Ib Ivar Dahl som bådfører har den gennemført talrige sejladser med unge fynboer på naturoplevelser.

Frivillig bådebygger reparerer 

Den klassisk byggede jolles sejl blev leveret fra Ebbes Sejlloft i Marstal og er fremstillet i dacrondug. Riggen er i kunsthamp, og midt i skibet er installeret en brønd til en påhængsmotor.

Denne brønd bliver nu planket til af museumsfrivillig bådebygger Ebbe Andersen, tidligere indehaver af Ebbes Bådebyggeri i Marstal. Desuden udfører Ebbe Andersen forskelligt reparationsarbejde i bådhallen på Eriksens Plads over for Marstal Søfartsmuseum.

- Vi er meget glade for gaven. Den skal nok komme til sin ret her hos, siger museumsleder Erik B. Kromann til Fyens.dk.

Det er søfartsmuseets plan, at tresmakken skal ligge ved Sønderrenden i Marstal til udstilling og, at den også skal ud i praktisk sejlads.

Gennem flere århundreder var smakkerne i alt slags vejr bindeleddet i øhavstrafikken med personer, dyr, post og fragt - eller den fungerede fiskerbåd.

Kilde: Fyens.dk

content-loader
content-loader
content-loader