Gå til hoved-indhold
Prof-sejler Martin Kirketerp står her med datteren Freja. Nu sejler Kirketerp også på Warrers M32er. De to vandt OL-guld i 2008 på 49er. Foto: Troels LykkeKapsejlads
Prof-sejler Martin Kirketerp står her med datteren Freja. Nu sejler Kirketerp også på Warrers M32er. De to vandt OL-guld i 2008 på 49er. Foto: Troels Lykke

Kirketerp sejler TP52 i USA - to dage før konen skal føde

Man er vel professionel sejler. Til marts skal Martin Kirketerp til TP52-stævne på Platoon i Miami. Og han skal være far igen - to dage efter stævnet slutter. Interview.

Af Troels Lykke |

Mere end 180 dage om året rejser OL-guldvinderen fra 2008, Martin Kirketerp. Han er nemlig professionel sejler og har fast hyre på en tysk TP52er.

En bådklasse, der er noget af det mest spektakulære man kan sejle. Bådene er i kulfiber, er ultra lette og har meget avanceret elektronik og hydraulik om bord.

En TP52er koster da også 15 mio. kroner og 13 sejlere om bord skal aflønnes når der er stævner i USA, Italien og Spanien i TP52 Super Series.

3. sæson i gang på Platoon

I to år har 34-årige Martin Kirketerp været gast på Platoon, der nu har hyret en af verdens bedste sejlere, John Kostecki, som taktiker.

Den amerikanske sejler har vundet jordomsejlingen Volvo Ocean Race og America’s Cup, dertil har Kostecki en OL-sølvmedalje. Han er derfor god til at finde vej på banen.

Det beviste han i USA's sydligste punkt, Key West, hvor holdet tog en andenplads, blandt 11 både. Men det kunne let have været blevet til en syvendeplads, efter fem dage med i alt ti sejladser.

Til Aarhus Stiftstidende/minbaad.dk forklarer sejleren:

- Før sidste sejlads var der syv både, der kunne blive nummer to samlet. Vi kunne også have vundet stævnet, men sluttede på en andenplads. Det var en fantastisk sæsonstart, siger Martin Kirketerp, der lige er hjemme og vende i Aarhus hos hustruen og deres toårige datter, Freja. 

- Der er fordele og ulemper ved at rejse så meget. Man når fx ikke at blive trætte af hinanden i forholdet, men omvendt savner jeg også familien når jeg er meget ude. Jeg var tre uger i Key West, da vi også skulle forberede båden før stævnet, og nu er jeg hjemme hvor jeg får fikset en del på lejligheden, jeg satte fx mit køkken op for 700 kroner, siger Aarhus-sejleren, der snart tager afsted til Miami til nyt TP52-stævne. 

Et barn mere på vej

Og denne gang skal han hurtigt hjem, da et barn mere er på vej.

- Jeg rejser 2. marts og stævnet slutter 12. marts og den 14. marts er min hustru sat til at føde, så jeg har sagt til min chef, at jeg ikke er med til at pakke båden ned, siger den 1,88 meter høje og 100 kilo tunge Martin Kirketerp.

Han kalder sig selv for arbejdsmand om bord, men han er på et hold, som de fleste sejlere ville drømme om at sejle på.

Martin Kirketerp sørger blandt andet for at pakke den 240 kvadratmeter store spiler (stort hvidt sejl helt foran, red.). De er også arbejde med at hale sejlene hjem, og hænge ud over båden, så den ikke krænger.

Det var især vigtigt i Key West, hvor der var op til 10 m/sek. I Key West’ 25 graders varme måtte han også ned og vaske bådensbund ren hver dag, med iltmasker på ryggen, noget han gjorde fra sin tid under jordomsejlingen Volvo Ocean Race.

Drømmer om Volvo Ocean Race igen

En sejlads, der starter til oktober i år og som han meget gerne deltager i igen. Han elsker nemlig livet til søs, hvis der skal konkurreres. 

-Jeg ved ikke hvad jeg ellers skulle lave end at være professionel sejler. Og jeg kan leve af det, siger sejleren, der har læst jura i flere år på Aarhus Universitet, men det trak ikke som sejlsporten.

Det er på denne tyske TP52er at Kirketerp arbejder. Foto: Martinez Studio

content-loader
content-loader
content-loader