minbaad.dk
torsdag 22. februar

Sådan blev Folkebåden slæbt i Svendborg i 1969. Foto: Danmarks Museum For Lystsejlads

Da Folkebåden Havfruen blev slæbt gennem gaderne

Nybygget Folkebåd fra bådebygger Kaae blev i 1969 trukket på planke gennem byen - nu kommer den igen til Sydfyn i denne uge i Svendborg Classic Regatta.

Når lystbåde transporteres på vejene i dag, sker det oftest på specialbyggede lastvogne med hydraulisk kran til løft. Sådan gjorde man ikke i 1969. Det viser dette historiske billede fra Svendborg.

Metoden var enkel, men uden tvivl støjende. Fra en lastbil trækker et stykke tov en sål af bøgeplanker hen over asfalten. I sålen balancerer kølen af en nybygget sejlbåd kun støttet af hænderne på et par gående mænd i hver side. Det skriver fyens.dk

Nybygningen, Folkebåden Havfruen, er på vej fra Ove Kaaes bådebyggeri på Tværvej via Porthusvej-Overgade-Lerchesvej-Havnegade ned til søsætning.

Båden blev bygget til Ove Kaaes bror, Arly i Aarhus. Arly Kaae, der stammede fra Langeland, oplevede sejlerglæde i FD 554 Havfruen indtil et års tid før sin død som 85-årig i 2015.

- Min farbror Ove har bygget både siden 1950'erne, fortæller Ida Kaae Kallehauge fra Svendborg:

- Oves første båd var en Drage. Han byggede også en Utzon-spidsgatter, juniorbåde, piratjoller og ca. 16 Folkebåde. Dragen blev bygget i gården i Skattergade 14, hvor min farfar havde værksted. Jeg er født i 1959, og Ove har haft sit værksted på Tværvej 74 bagved huset, hvor han og familien med 10 børn boede, så længe jeg kan huske.

- Den sidste båd Ove byggede, var en Folkebåd til ham selv, Sidstpigen FD 793 i 1980. Med Sidstpigen blev Ove og min far Arly nummer fem til Guldpokalsejladserne i Kerteminde i 1981, fortæller Ida Kaae Kallehauge til Koøjet.

Med i regatta

Havfruen fra bådebygger Kaae sejler endnu og er i fineste stand. Båden ejes i dag af fotograf Michael Müller, Hamborg, og den kan ses ved Jessens Mole fra midt i ugen, når Michael Müller som så ofte før deltager i Svendborg Classic Regatta på Lunkebugten.

- Vi har nær kontakt. Michael er blevet som et familiemedlem for os, siger Ida Kaae Kallehauge.

Kilde. fyens.dk

Bookmark and Share
FLERE NYHEDER


SEJLKLUBBER OG KLASSER

BLOG

Af Troels Lykke

Få nyheder og deltag i konkurrencer


Besøg os på facebook
MORTEN LORENZEN TAGER ORDET