Gå til hoved-indhold
Udenlandske sejlere er også ivrige deltagere til DM. Her dog danske Finn-sejlere til DM 2015 i Vallensbæk. Foto: FinnjolleklubbenSejlklubber
Udenlandske sejlere er også ivrige deltagere til DM. Her dog danske Finn-sejlere til DM 2015 i Vallensbæk. Foto: Finnjolleklubben

Klassetjek: Finnjollen er klassisk og topmoderne

Ikke kun OL-sejlere elsker Finnjollen. Også danske sejlere mødes til hygge og kap i jollen, der er konkurrencedygtig i op til 20 år, forklarer formand, Jens Kristian Andersen.

Af Sara Sulkjær |

Minbaad.dk tager temperaturen i de danske bådklasser. Her fortæller formand, Jens Kristian Andersen, om enmandsjollen og Dansk Finnjolleklub, som efter en genoplivning for 20 år siden står stærkt på det danske vandkort.

Jens Kristian Andersen, hvorfor skal man sejle Finnjolle?

- Kombinationen af en økonomisk og velsejlende jolle samt en særlig ånd blandt Finnjollesejlere giver nogle unikke muligheder og oplevelser. Når man først har prøvet at være med, så er det meget, meget svært at slippe Finnjollesejladsen igen.

-Det er kort sagt kvalitetstid at sejle Finnjolle. Både selve sejladsoplevelsen, men så sandelig også samværet med de andre sejlere før, under og efter sejladsen.

Hvad koster det at sejle Finnjolle?

- For at være konkurrencedygtig i Danmark (DM-niveau) skal du købe en grundpakke bestående af jolle, mast/bom, sejl, presenning og jollevogn. Grundpakken koster mellem 25-40.000 kr. De årlige omkostninger ligger samtidig mellem 5-10.000 kr.

- Årsagen til, at du kan være konkurrencedygtig for et så rimeligt budget er blandt andet, at jollen er holdbar og konkurrencedygtig i op til tyve år, masten ligeså, og sejlene holder meget fint i op til to år. Nye medlemmer bliver vejledt og assisteret med indkøb af det rette grej inden for det budget, man vælger at starte op med.

Hvad gør I for at få nye ind i klassen?

- Vi har i mange år været privilegerede med, at nye medlemmer i høj grad selv opsøgte os på baggrund af positiv omtale i medier og generelt i sejlermiljøet. Det er desuden helt normalt, at vi inviterer nye kandidater til at sejle med os, hvor de låner en god jolle og modtager al den hjælp, der skal til, for at få en god oplevelse på prøveturen.

- Fremover vil vi gøre en større indsats for at tiltrække flere medlemmer. Ét af vores tiltag er to særlige, årlige træningssamlinger, som er målrettet de nye sejlere, og dem der endnu ikke helt har ’knækket koden’. På disse samlinger træner og coacher de bedste sejlere alle de andre. 

Hvordan sørger I for vidensdeling blandt sejlerne?

- Udover de nævnte træningssamlinger for nye medlemmer, så behøver vi ikke som klub at gøre noget særligt. Vidensdeling er nemlig en helt central værdi i Finnjollekulturen. Sejlerne bestiller stort set ikke andet end at dele viden ved enhver lejlighed, hvilket også videregives på hjemmesiden.

- Den samme vidensdelingskultur hersker også internationalt i Finnjolleklassen. Så der er utrolig meget viden at hente på den internationale Finnjolle-hjemmeside og diverse lokale sites, YouTube etc.

Hvor sejles der særligt Finnjolle, og hvilke stævner vil du anbefale at sejle i den kommende sæson?

- Vi har et stort felt i Vallensbæk og Dragør. Derudover er der felter i Middelfart, Aarhus, Rungsted, Hellerup og enkelte joller spredt rundt omkring. Vi er relativt gode til at finde sammen i større grupper, især om vinteren.

- Årets højdepunkt er selvfølgelig DM, som i år holdes i Nykøbing Sjælland. Her har vi altid tilslutning fra især hollandske, svenske og tyske sejlere, hvor feltet i mange år har ligget mellem 35-50 deltagere. Ellers har vi et mindre antal ranglistestævner i Kastrup, Dragør, Vallensbæk og Rungsted. 

Hvordan ser fremtiden ud for Finnklassen i Danmark?

- Vi har et meget stabilt fundament af inkarnerede sejlere, et stort antal konkurrencedygtige joller og master, samt ikke mindst et godt og attraktivt miljø. I vinter besluttede klubben, at vi vil forsøge at øge medlemstallet, men baseret på den type og antal aktiviteter, vi allerede har. 

- Vores medlemmer er i aldersklassen +20 år til +70 år med en koncentration omkring de 40-60 år. Samlet havde vi ved DM sidste år 37 medlemmer samt 10-20 sejlere, som ikke altid når at betale kontigent. Med vores rekrutteringsaktiviteter vil vi gerne ramme aldersgruppen 35-50 år, men alle er selvfølgelig velkomne.

Er I tilfredse med jeres hjemmeside?

- Helt tilfreds bliver man aldrig. I øjeblikket arbejder vi på at gøre hjemmesiden til stedet, hvor du finder de mere permanente informationer. I tillæg hertil arbejder vi med Facebook, som vi bruger til at informere om de aktuelle begivenheder omkring træning, stævner mm.

- Der er både en overordnet Facebookside og sider for de lokale fleets. Vi skal bruge lidt tid på at pejle os ind på den rette brug og kombination af disse medier for at ramme nogenlunde rigtigt i forhold til vores medlemmer og omverdenen.

Om Finnjollen: 
Design: I 1949 af Richard Sarby, på OL programmet siden 1952

Længde: 4,5 m 

Bredde: 1,5 m

Vægt: 107 kg (skrog)

Sejlareal: 10,2 m2 

Pris ny sejlklar: 150-200.000 kroner 

Pris brugt konkurrencedygtig: 20.000 – 45.000 kr.

Besætning: Én person

Klasseside: www.finnjolle.dk

Blå bog om formanden: 
Navn: Jens Kristian Andersen 

Alder: Over 50 år, men langt fra 60 endnu…

Job: IT-projektleder 

Sejlklub: Vallensbæk Sejlklub

Finn Masters, VM for +40 år i Finnjolle, er et højdepunkt, hvor 355 sejlere deltog i 2016. I år er stævnet lagt på Barbados, hvorfor blot 150 deltagere forventes, heraf fire danske. Foto: Berit Hainoja

 

I Finnjolleklassen er håbet, at man fremover får basis for et fast stævne i Jylland hvert år. Foto: Finnjolleklubben 

 

<iframe width="560" height="315" src="https://videopress.com/embed/rwiXEBoK" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

Se film fra Finnjolleklassen herover

Få herunder et overblik over de aktive bådklasser i Danmark. Kun deres primære tilholdssteder er markeret, hvorfor der kan ligge mindre fleets andre steder i landet. Tryk på ikonerne for info om område samt tilhørende bådklasse. Kortet er lavet på baggrund af artikelserien 'Klassetjek':

 

<iframe src="https://www.google.com/maps/d/embed?mid=15NAAilxgUw-A4vnUjJhp2wsgQ_Y" width="640" height="480"></iframe>
content-loader
content-loader
content-loader