Gå til hoved-indhold
Kirsten Lund, der i mere end tyve år har været enke, donerede for små to år siden Pingvinen til Svendborg Museum. Foto: Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts AvisKapsejlads
Kirsten Lund, der i mere end tyve år har været enke, donerede for små to år siden Pingvinen til Svendborg Museum. Foto: Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts Avis

Pingvinen sejler igen

Smuk, lille 25 fods sejlbåd bygget i Svendborg til skibsreder Knud Lauritzen er doneret til Svendborg Museum. Nu er spidsgatteren gensøsat - klar til sejlads.

Af Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts Avis |

Ringen er sluttet. En smuk, lille sejlbåd med navnet Pingvinen er vendt tilbage til Svendborgsund.

Kølen blev strakt for 68 år siden hos den lokale bådebygger John Madsen. Hans værft lå i Strandhuse lidt sydvest for Svendborgsundbroens landing på Fyns-siden.

Bådebyggerens ordregiver var ingen ringere end skibsreder Knud Lauritzen. Da båden blev leveret i 1949, havde skibsrederen og hans bror Ivar få år forinden etableret den nærliggende Kogtved Søfartsskole til J. Lauritzen-rederiets elever.

Opdraget til bådebyggeren var, at der skulle bygges en smuk og simpelt apteret båd i den bedste kvalitet.

Bådens konstruktør var spidsgatternes mester, Georg Berg. Den såkaldte 28 kvm-spidsgatter blev bygget i lærk på ask og eg.

Tre køjepladser

Pingvinen er 25 fod lang og rummer tre køjepladser: En under fordækket og to i cockpittet. Den velhavende skibsreder og hans hustru Kirsten gik på bedste spejdervis efter en simpel livsstil under sommerens sejladser - ofte med kurs mod Det Sydfynske Øhav.

Skibsreder-familien skilte sig af med Pingvinen, og i 1967 blev ægteparret Kirsten og Poul Lund ejere.

Med base i Øresund sejlede parret i Pingvinen i mange år og passede den efter alle kunstens regler. Kirsten Lund, der i mere end tyve år har været enke, donerede for små to år siden Pingvinen til Svendborg Museum.

- Vi er meget glade for den. Pingvinen er et smukt eksempel på det allerbedste bådebyggeri i Svendborg. Den er tilmed i fin stand, sagde museumschef Esben Hedegaard, da Koøjet overværede gen-søsætningen i fredags.

Skal være ved Træskibsbroen

Pingvinen får plads ved Træskibsbroen, og den skal passes og bruges af et lav.

- Nu er vi spændte på at komme ud i den og opleve, hvordan den sejler, siger Lars Mosegaard. Sammen med de øvrige fra bådelavet har han stået for klargøring af dette nyeste fartøj i museets sejlende flåde. I forvejen tæller den krydstoldjagt Viking, postbåden Hjortø og natfærgen Kaia.

Kølen blev strakt for 68 år siden hos den lokale bådebygger John Madsen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts Avis

content-loader
content-loader
content-loader