Gå til hoved-indhold
Tur
Komma's havnelods i 17. udgave.

Bøje: Komma’s havnelods er noget særligt

Den gode gamle havnelods i bogformat eller en moderne app på smartphonen? Selvom oplysninger mangler, er Bøje Larsen ikke i tvivl.

 

Af Bøje Larsen |

Komma’s havnelods er udkommet siden 1984. Mange kender derfor denne publikation og har den sikkert i en eller anden udgave i båden (som jeg har, fulgte med båden, da jeg købte den). Den seneste i flokken, Komma’s havnelods 2017-2019, er den 17. udgave af værket.

Pdf-version er ikke nem at bruge 

På flere områder er havnelodsen noget særligt: Den er mere end en havnelods, idet den indeholder mere end blot oplysninger om havne. Også om f.eks. lanterneføring, fiskeriafmærkninger, flag, forsvarets skydepladser mm. og et interessant afsnit om strømme i de danske farvande. Se billederne nedenfor.

Den dækker ligeledes ikke blot danske havne, men også svenske op til Gøteborg, inkl. Väneren mm. og også østkysten af Sverige til samme højde, tyske og en del polske havne, de sidste dog ikke altid med særligt gode kort. Endvidere har den for de fleste havne beskrivelse af seværdigheder i nærheden af havnen.

Til de mindre gode sider hører, at man ikke får oplysning om havnegebyrer og frihavne. Det skyldes nok, at oplysningerne skal holde for en 3-års periode, Der henvises til havnenes hjemmesider, der er angivet. 

Pdf-versionen er ok, men ikke nem at læse, f.eks. er piktogrammerne, der fortæller om havnens faciliteter, her meget små, hvis man ikke læser filen på en PC eller en tablet med lignende skærmstørrelse. Den er også svær at navigere rundt i. Her mangler som i moderne apps links på tværs og kort, man kan klikke på.

Forståelige priser 

Det er naturligvis et stort arbejde at lave en sådan lods – en pokkers bunke data skal indsamles fra havnene og tjekkes. Derfor er priserne også forståelige, når der er tale om et lille sprogområde som det danske. Det ville være sørgeligt, hvis denne publikation forsvandt. 

Det gør det ikke let for denne publikation, at der er gratis alternativer. Havneguiden.dk, der fremstilles af FLID, Foreningen af Lystbådehavne i Danmark, dækker på udmærket vis de danske havne, men kun disse, se her

Her får man også oplysning om havnegebyr og frihavne, noget om seværdigheder og events. Der er billeder af havnene og offentlige kort, som i mine øjne er en smule bedre end Kommas kort, bl.a. fordi de er i WGS-84 format, dvs. GPS egnede, selvom forskellen til den gamle standard, som Komma delvis bruger, ED50, i praksis vist er til at overse.

Som et plus for havneguiden.dk tæller også, at den opdateres, i det mindste hvert år. Den kører dog kun på PC, ikke som app på smartphones og tablets. 

Bog er bedst i hårdt vejr  

Her kommer appen Tursejler fra Dansk Sejlunion ind, der bruger og viser hovedparten af FLID’s oplysninger samt Dansk Sejlunions turbøjer og en reserveringsfunktion for nogle havne. Jeg savner dog, at frihavne er angivet på kortet. Den er gratis og hentes fra de sædvanlige app-shops. Det er jo svært at konkurrere med. 

Og når vi nu er i gang: Geodatastyrelsen har et udmærket gratis produkt. Den Danske Havnelods. Frihavnsordningen har en god hjemmeside med kort, se her.

Komma-lodsen har dog sine konkurrencefordele i forhold til disse gratis-løsninger: De ikke-danske havne. Her er ofte en større dybde i oplysningerne, besejlingsoplysninger samt at den fås i bogform, der nok er et bedre medie til søs, især hvis det går hårdt til. 

(Man kan i øvrigt se Komma-lodsen som udtryk for solid klassisk forlagsstil: Omhyggelig beskrivelse af indholdet, vejledning, navne på forfattere, årstal for gyldighed og udgivelse. På gratisprodukterne mangler sådant generelt).

Køb som e-bog og spar penge 

Forlaget Komma, som i sin tid satte havnelodsen i produktion, eksisterer ikke mere, men nu udgives bogen af Lindhardt og Ringhof, der er Danmarks næststørste forlag efter Gyldendal. 

De første årgange dækkede ét år. Senere gik man over til at udsende bogen hvert andet år, og i dag udsendes en ny udgave hvert tredje år. Publikationen findes både som klassisk bog (717 sider, 450 kr. hos Saxo) og som e-bog i nævnte pdf-format (229,95 kr.).

 

Indholdsfortegnelsen, hvor man også kan se, hvad lodsen dækker.

Her er et af kortene, der viser strøm i de danske farvande - her ved vestenvind på 6 beuafort. Sådan er der kort for andre vindretninger og styrker.

 Eksempel på opslag om havn.

content-loader
content-loader
content-loader