Gå til hoved-indhold
Toptrimmede atleter var med til at ro båden rekord hurtigt over Ishavet. Foto: Polar RowKort Nyt
Toptrimmede atleter var med til at ro båden rekord hurtigt over Ishavet. Foto: Polar Row

Rekord: Atleter ror over Ishavet med 2,58 knob

Verdens hurtigste havroer, Fiann Paul, er nu den første person i historien, der har roet over fire have. Ved sin side havde han fem internationale atleter, der slog flere rekorder undervejs.

Af Sara Sulkjær |

I en imponerende første ekspedition ledet af islandske Fiann Paul med fem internationale atleter ved sin side lykkedes det at fuldføre den første af Polar Row’s to sejladser. En sejlads, hvor det ligeledes lykkedes at slå den tidligere Ishavet-rekord.  

Efter at have gennemført det første ben fastslog teamets mentor, som er den mest vindende roer i den olympiske historie, Sir Steve Redgrave, da også, at han var ”stolt over, hvor godt drengene gjorde det”. 

Kraftig strøm og modvind 

Ekspeditionens første ben startede i Tromsø, Norge, 20. juli, hvor teamet roede tværs over Barentshavet og ankom til Hornsund, Svalbard 27. juli, syv dage og syv timer senere.  

Barentshavet er af de nordligste farvande i verden, og tidligere sejlere har da også navngivet det ’Devil’s Dance Floor’ grundet dets barske forhold. 

En rapporter påpegede desuden, at passagen måtte gives et navn af en roer, hvortil Fiann Paul besluttede, at ’Devil’s Jaw’ var det mest passende, den kraftige strøm og den fremherskende modvind taget i betragtning.  

Slår flere fartrekorder

Trods de barske forholds gennemførte besætningen det første ben med en imponerende gennemsnitsfart på 2,58 knob, hvilket er omkring 3,5 gange hurtigere end den tidligere rekord over Ishavet.  

Samtidig er farten højere end den hurtigste tid over Stillehavet. Noget, som ingen havde forventet inden afsejlingen 20. juli. 

Dermed er Fiann Paul den første person i historien, der har roet over fire have og den første, der har opnået fire rekorder på fire have. Dermed kan han prale af flere Guinness World Records for havroning end nogen anden. 

Kurs mod Island 

Nu er blot det andet ben tilbage for roerne. Det er sat til at starte i midten af ugen fra Longyearbyen, Svalbard, hvor besætningen ligeledes skiftes ud. 

Teamet vil herefter sætte kursen mod Siglufjordur, Island. En tur, der anslås til at tage omkring 22 dage.  

Læs mere om ekspeditionen her og se flere billeder fra første ben herunder: 

content-loader
content-loader
content-loader