Gå til hoved-indhold
Ændring af planer kan føre til værdifulde venskaber på Cuba, skriver Cille Rosentoft. Foto: Cille Rosentoft.Tur
Ændring af planer kan føre til værdifulde venskaber på Cuba, skriver Cille Rosentoft. Foto: Cille Rosentoft.

Cille: Ændring af planer - betingelse ved langturssejlerlivet

Langtursblogger Cille Rosentoft fortæller om ændring af planer har været værdifuldt for familien. Venskaber på Cuba og redning af skildpadder, er blot få af de oplevelser som ikke var planlagt.

Af Cille Rosentoft |

Når man sidder hjemme i Danmark og planlægger en langtur ud i verden føles to år som en evighed. For Familien Rosentoft blev der planlagt at tage hele turen rundt om jorden - på to år. Realiteten blev en anden, for de blev heldigvis indhentet af den virkelighed som de fleste sejlere kender - nemlig at planerne ændres konstant.

Jorden rundt på to år

Da vi startede planlægningen af vores langtur den der novemberaften i 2015 hjemme i Danmark, var udgangspunktet at vi skulle hele vejen rundt i egen båd. En jordomsejling lød som en plan vi ret godt gad. Vi læste bøger og forberedte os og blev enige med os selv, om at to år var rigeligt for os. Vi skulle nok nå rundt.

Men realiteten for os - og nok for de fleste der enten sejler rundt i verden eller i Danmark - blev at tiden forsvandt for os. Den fløj og vi oplevede, at vores planer allerede hjemme i Europa blev ændret konstant. Vi fandt ud af, at vi ikke er sådan en familie, der sejler rundt for at sejle rundt, men for at opleve de steder vi kaster anker og møde de mennesker, der tager imod os i land. Og det tager tid.

Oplevelser nok på denne side af Panamakanalen

Vi fandt også ud af at det er udfordringer, eventyr og oplevelser nok for os på denne side af Panamakanalen - ihvertfald i denne omgang. Vores børn - og vi - nyder at have tid og ro til at opleve de steder og lande vi kommer til. Og hvis vi havde valgt at tage i Stillehavet, så havde det været en anden slags tur - en tur, hvor vi ville have haft mere travlt, end vi har haft de sidste 1,5 år. Og en tur, hvor vi ikke ville have haft tid nok til at hænge ud, på den måde som vi elsker, og som vi forbinder med at rejse.

Den vigtigste læring i alt det her må være, at de der planer man laver, når man sidder hjemme i trygge Danmark, de holder ikke. For der er så meget andet irriterende der spiller ind, som fx følelser, spændende lande, nye kulturer, andre sjove både, lykke, blåt hav og andre spændende ting. Så på 1,5 år har vi haft rigeligt med oplevelser på denne side af kanalen.

Uforudsigelighed - en del af charmen

Udfordringen har stadig været at sortere i alle de steder vi havde på vores liste. To år føles som en evighed når man sidder hjemme i Danmark. Men når først turen er skudt i gang, så flyver tiden og planer er under konstant udvikling. Det i sig selv er en udfordring i starten og det har taget tid at lande i. Specielt følelsen at at man aldrig kan forudsige hvor man er om én måned. Men det er også en del af charmen. At have tid og turde glide med og skifte retning. Og at lære de der børn, at planer godt må ændre sig.

Vi tror på, at de bliver gode til at omstille sig og til at være i lige præcis det de er i. Og de er ok med det hele, ihvertfald når de kan mærke at mor og far også er det. De suger fortsat til sig, og det ville de gøre uanset hvilket hav og hvilke øer vi præsenterede dem for.

De bedste råd: planlæg ikke for meget!

De mange ændringer af planer har givet os de bedste oplevelser på denne tur. Vi vidste fx ikke at vores tur ville byde på Tobago, Colombia, San Blas og Cuba. Og så vidste vi slet ikke, at vi ville tage afsted som en familie på fem og komme hjem som en familie på seks.

Det bedste råd vi kan give andre der planlægger en lignende tur, er ikke at planlægge for meget. For der vil komme ændringer. Og de ændringer kan være åbninger til oplevelser, der ender med at blive det mest værdifulde på hele turen.

Det kan være lige præcis de ændringer der gør, at man tager hjem med værdifulde venskaber på Cuba, at man tager hjem og kan fortælle historier om at have reddet en leatherback turtle på Tobago, og har svømmet meget tæt på en fire meter saltvandskrokodille i San Blas. Tænk hvis vi havde fuldt vores oprindelige plan... skræmmende.

Foto: Cille Rosentoft.

Foto: Cille Rosentoft.

Foto: Cille Rosentoft.

content-loader
content-loader
content-loader