Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Waszp ikke til at komme udenom” udtaler formand for KDY, Carl Erik Kjærsgaard.

Wessel & Vetts Fond laver million-investering med KDY - 10 Waszp-både købt

Siden ilden blev tændt for første gang ved OL i 1896 har ingen sport taget så mange guldmedaljer hjem til det ganske land, som sejlsporten, men tilbuddet til de unge halter efter. Det skal en ny million-satsning i “flyvende både” rette op på.

Af Troels lykke |

De fleste danskere vil ikke genkende begrebet “foiling”, men det kan meget vel komme på alles læber som 49’er gjorde det efter den historiske OL-sejr i 2008. Det helt nye indenfor sejlsporten er nemlig både, der flyver over vandet.

Foiling hedder den nye teknik, som på kort tid har revolutioneret sporten, og i sidste uge fik Danmark sit første professionelle hold i “Formel 1”-bådene, fortæller KDY til bådpressen.

Turen kommet til ungdommen

Nu er turen så kommet til ungdommen - og de fremtidige medaljehåb. Landets største sejlklub, Kongelig Dansk Yachtklub (KDY), har med støtte fra Wessel & Vetts Fond, lavet en million-investering i fremtiden og købt 10 Waszp-både, som den flyvende klasse hedder.

Der skal nemlig sættes ind nu, hvis Danmark, som førhen, skal til tops på OL-podiet.

“Danmark har altid været førende indenfor sejlsporten, og for at kunne bibeholde den position, skal vi naturligvis følge med tiden. Der er foiling, og Waszp ikke til at komme udenom” udtaler formand for KDY, Carl Erik Kjærsgaard. De lynhurtige både, der er blevet virale hits på sociale medier fordi de når topfarten på 50 km/t på få sekunder, appellerer til ungdommen, men er også teknisk udfordrende.

Foiling er innovation

“Foiling er en innovation indenfor sejlsporten, men som med alt nyt, tager det tid at mestre. Derfor kan vi ikke risikere at vente, imens de øvrige sejlnationer sætter i gang. Vi skal også have OL-medaljerne hjem i fremtiden.”

Og det er en tung arv, der skal leves op til. Sejlsporten har hentet 28 OL-medaljer hjem, og sejlerikonet Paul Elvstrøm, holder fortsat titlen som den danske atlet med flest OL-guldmedaljer om halsen.

Dog har sporten kæmpet med den brede appeal, men det kan de nye både være med til at ændre på, understreger KDY-formanden.

Formand Kjærsgaard: Ekstrem sport

“Jeg ville helt sikkert kalde bådene for ekstrem-(sejl)sport, og jeg tror, det vil friste både elite og mere almindelige mennesker, som hungrer efter at få pulsen op,” afslutter Carl Erik Kjærsgaard.

Foiling er repræsenteret på OL-programmet i Tokyo 2020 for første gang med katamaranen Nacra 17, men det forventes at der vil komme endnu flere bådklasser til i de kommende år.

Den nye flåde af Waszp kommer i vandet i 2020 og Kongelig Dansk Yachtklub vil afholde de første officielle stævner i august og september.

Vil du vide mere, kan du kontakte ungdomsleder hos KDY, Ann-Marie Mohr, på amm@kdy.dk.

content-loader
content-loader
content-loader