Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Kort Nyt

Projekt Sail Africa har hjulpet sorte og kvindelige sejlere på vandet

Mangfoldigheden på vandet er øget i takt med det sydafrikanske program, der for få måneder tog titlen World Sailing 11th Hour Racing Sustainability Award. Se video og læs interview om det nytænkende program.

Af Sara Sulkjær |

Sport spiller en stor rolle i kampen for at sikre en bæredygtig fremtid for vores planet. I 2018 gik World Sailing og 11th Hour Racing derfor sammen om at skabe World Sailing 11th Hour Racing Sustainability Award, der skal hædre det bæredygtige initiativ.

Prisen gik i 2021 til Sail Africa Youth Development Program. Et styrkende program med fokus på at øge deltagelsen af ​​etnisk forskelligartede og kvindelige sømænd i Durban, Sydafrika, med positive effekter, der varer hele livet, vandt genklang, ikke blot hos dommerkomitéen, men hos sejlere over hele verden. 

Den internationale sejlsportsorganisation World Sailing dykker derfor ned i det interessante proejekt med direktør for Sail Africa, Jackie de Fin:

World Sailing (WS): For dem, der ikke har hørt om Sail Africa Youth Development Programme, kan du da fortælle os lidt mere om det?

Jackie: - Hovedformålet med Sail Africa er at øge deltagelsen blandt ​​sorte og kvindelige sejlere på vandet gennem uddannelse og muligheder. At sejle i Durban, Sydafrika, blev tidligere betragtet som en eksklusiv aktivitet, men nu giver vi unge mennesker chancen for at opleve og nyde sejlads som en sport.

- Vi kan ikke tænke på nogen bedre måde at styrke kvinder på end gennem sporten og de muligheder, der følger med den.

WS: Fortæl os lidt om programmets succes indtil videre?

Jackie: - Vi havde aldrig forudset, hvor virkningsfuldt programmet ville være. Vi har set den forandring, det har haft på tværs af alle aldersgrupper og livsområder, fra skolepiger til universitetsstuderende og arbejdsløse. Hvis vi tager Train to Win-programmet som eksempel, er piger gået videre og har vundet regattaer og trofæer i sejlads internationalt og stræber efter at gøre sejlads til deres fuldtidskarriere, hvilket ikke ville have været en mulighed tidligere.

WS: Sejlads er kernen i det, du laver, men det er blevet til meget mere end det. Hvordan har det påvirket livet uden for sejlads?

Jackie: - Programmet er helt sikkert blevet fordoblet som et livsfærdighedsinitiativ, der sikrer positive, bæredygtige resultater. Det har udfordret stereotyperne og styrket kvinderne, hvor mange af dem bliver tilbudt arbejde og stipendier på grund af deres erfaring.

- Når de ikke er ude på vandet, omfatter andre aktiviteter at lære om miljøspørgsmål og deltage i oprydning omkring lystbådehavnen. Det har eleverne taget ansvar for, og det er noget, de brænder for.

WS: Hvad betød det for dig og de involverede at vinde prisen?

Jackie: - Vi havde absolut ikke forventet at vinde overhovedet, men det var fantastisk at blive anerkendt for vores arbejde, det føles som toppen! En af vores instruktører, Praise, var på Zoom-opkaldet, da Sail Africa blev annonceret som vindere, og han var så overvældet af følelser, at han slet ikke kunne tale.

- Den følelse og stolthed ramte alle elever og dem, der på den ene eller den anden måde er i kontakt med programmet. At vinde 11th Hour Sustainability Award har fungeret som et springbræt for os alle og motiveret os til fortsat at gøre en forskel lokalt og globalt.

WS: Hvordan vil Sail Africa Youth Development Program planlægge at bruge finansieringen fra 11th Hour Racing?

Jackie: - Pengene vil blive brugt til at fortsætte med at træne de unge sejlere, der kommer gennem vores program. Mange af eleverne fra township har ikke råd til at komme til os, så vi vil fortsætte med at finansiere dette sammen med vigtige initiativer som svømmeundervisning, da de fleste af vores sejlere ikke kan svømme.

- For os er et stort problem, at marinaen er i en beskidt tilstand. Det påvirker vores jollesejlads og har meget bredere miljømæssige konsekvenser. Vi ønsker at træne og styrke vores unge facilitatorer til at gå derud og skabe forandring. Finansieringen vil hjælpe massivt med dette, da vi fortsætter med at uddanne dem og opmuntre dem til at være klima- og miljøaktivister.

content-loader
content-loader
content-loader