Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Kort Nyt

Solo-jordomsejler Christian Liebergreen fortæller om at være radiooperatør på en af Forsvarets redningshelikoptere

Tre redningshelikoptere dækker det danske ansvarsområde. De er placeret i Aalborg, Skrydstrup og Roskilde og kan være på vingerne inden for få minutter efter, at der er slået alarm. Om bord på en af redningshelikopterne er radiooperatør Christian Liebergreen, som vi mødte hjemme i Svendborg.

Af Troels Lykke |

39-årige Christian Liebergreen fra Svendborg er med til at passe på os sejlere. Han ved om nogen, hvad det går ud på, det med sejlads. I en Sagitta 35 har han sejlet jorden rundt nonstop i 2012. En tur, der tog 260 dage.

Christian Liebergreens jordomsejling førte ham gennem de største, øde og mest blæsende steder i verden, hvor han helt alene og uden at gå i land på noget tidspunkt kom i den eksklusive gruppe på knap 200 mennesker i verden, der har gennemført en sådan tur.

Sidder bag piloterne

I dag sidder han i en af forsvarets redningshelikoptere. Han sidder lige bag piloterne, hvor han er radiooperatør og har et varmesøgende kamera, som han blandt andet kan anvende til at søge efter nødstedte sejlere. Samtidig er han backup-redder.

Som uddannet skibsfører og sejler har han særlig fornemmelse for, hvor sejlerne kan være havnet henne i forhold til vind og strøm. 

- Vi er seks personer om bord. To piloter, en læge, to flymekanikere og mig som radiooperatør, siger Christian Liebergreen, der i videoen i toppen af artiklen fortæller, at det er hårdt at finde druknede personer.

Christian Liebergreen er tilknyttet alle tre redningsstationer i Skydstrup i Sønderborg, Aalborg og Roskilde.

Redningshelikopterne er hurtige på vingerne.

- Fra klokken 7 til 22 har vi 15 minutter, men er som regel i luften i 8-10 minutter og fra 22-07 har vi 30 minutter, og er i luften på cirka 15 minutter, forklarer Liebergreen.

Sejlertøjet skal have pastelfarver

Liebergren har derfor et godt sikkerhedsråd til os sejlere - ikke mindst om efteråret, hvor stormene kommer:

- Tjek vejrudsigten og fortæl dine omgivelser, hvor du sejler hen, og hvor mange I er om bord og sørg for at have pastelfarver på, så man kan findes fra en helikopter, siger Liebergreen til Minbaad.dk.

Læs mere om Forsvarets redningstjeneste - se også Liebergreen og Forsvaret på øvelse her

content-loader
content-loader
content-loader