Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Sidste års pigecamp for optimistsejlere var en succes. Foto: Privat

To mødre så et behov - skabte pigecamp for unge sejlere, der får relationer i sejlsporten

Katrine og Nicoline fra København har begge døtre, som er glade for at sejle. En dag gik det dog op for dem, at der manglede et fællesskab for pigerne i dansk sejlsport. Derfor arrangerer de igen i år en Optimist A/B-pigelejr i Vedbæk for unge sejlerpiger mellem 10 og 15 år. 

Af Anna Brinch |

Minbaad.dk har talt med Katrine Schjoldager (42) fra Vedbæk, der sammen med Nicoline Møller Sørensen (42) fra Østerbro har skabt en sejlercamp kun for piger. 

De to mødre havde snart kørt Europa tyndt med deres døtre, som elsker at sejle i Optimistjollen, da de opdagede en mangelvare i det danske sejlermiljø. De tog sagen i egen hånd og fik stablet A/B-pigecampen i Vedbæk på benene. 

Støttet af Hempel Fonden 

For to år siden fandt mødrene sammen på at planlægge en pigelejr i Vedbæk. Deres sejlklub i Vedbæk gav dem lov til at benytte lokaler og BIB ́s. De søgte midler gennem Hempel Fonden og fik af dem penge til at afholde en pigecamp i efteråret 2022 og 2023. 

Det viste sig, at der var mange andre sejlerpiger i Danmark, som manglede en weekend som denne. Tilmeldingerne er nemlig strømmet ind begge år. 

- Sidste år havde vi 26 tilmeldinger, og i år har vi 32 tilmeldinger fra hele landet. Vi har desværre ikke plads til flere, forklarer Katrine til Minbaad.dk og fortsætter:

- For at deltage i campen er der en egenbetaling på 600 kroner, som inkluderer mad, overnatning og andre aktiviteter i løbet af de to dage. Hempel Fonden er med til at holde egenbetalingen nede. 

Tid til nye relationer og sejlads

Pigecampen i år finder sted den 23.-25. november i Vedbæk Sejlklub, men der er som sagt allerede lukket for tilmeldninger.

Pigerne er mellem 10-15 år, og de kommer ikke blot fra Sjælland. Der er nemlig tilmeldinger fra både Fyn og Jylland. 

- Mange af dem har jo mødt hinanden til stævner, men her har man aldrig tid til at lære hinanden at kende. Derfor så vi et stort behov for, at de unge piger får tiden til at opbygge en relation til hinanden, fortæller Katrine Schjoldager. 

- Der er et andet element i vores pigecamp, som er, at vi håber på at fastholde pigerne i sporten. Relationer og venskaber kan holde pigerne fra at søge andre steder hen, forklarer hun videre.

En anden dynamik uden drengene

Det er ikke kun på kap-banen, at de færre kvindelige sejlere kan blive en mangelvare. Også i klublokalerne og i trænerbådene mangler de:

- Vi ser, at pigerne forlader Optimistjollen, når de bliver ældre. Det betyder også, at der ikke kommer kvindelige trænere i klubben eller sejlere til stævnerne, når man kommer længere op i alderen. 

Der er altså et stort behov for, at pigerne møder hinanden og etablerer forbindelserne. Det er, ifølge Katrine Schjoldager, ikke altid nemt under sejlstævnerne:

- Det kan være sværere for pigerne at danne relationer til de andre stævner. Der er ikke særlig mange piger, og så ændrer dynamikken sig også, når drengene er til stede. Med vores pigecamp giver vi dem plads til at være sammen og knytte bånd, fortæller hun i telefonen. 

Der mangler kvindelige rollemodeller 

Ifølge Katrine Schjoldager er sporten på mange måder domineret af drenge, når man kommer op på et vist niveau. 

- Når vi skal holde vores camp, kan vi ikke engang få nogle kvindelige trænere, fordi de fleste piger stopper i sejlsporten, når de bliver ældre, forklarer Katrine Schjoldager afslutningsvis. 

De får dog besøg af den tidligere OL-bronzevinder Katja Salskov-Iversen fra SailGP, som skal være med til at inspirere pigerne og vise, at man som kvinde kan have en karriere indenfor sejlsport.  

content-loader
content-loader
content-loader