Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Danske Anne-Marie Rindom vandt i 2019 Rolex Sailor of the Year-prisen. Foto: World Sailing

Kandidaterne til World Sailor of the Year 2023 er fundet

2023-sæsonen går på hæld, og dermed er jagten på verdens bedste sejlere sat ind. Fire sejlere eller teams er nomineret i henholdsvis herre- og dame-kategorien. Ingen danskere er på listen.

Af Sara Sulkjær Hansen |

Verdens dygtigste sejler skal findes. En titel, som i 2019 havnede hos den danske Laser Radial-sejler, Anne-Marie Rindom. 

Når 2023's allerbedste atleter kåres ved World Sailings award-show den 14. november er ingen danskere dog på listen. I stedet har en række verdensmestre og andre hæderkronede vindere fra verdens største kapsejladser sneget sig ombord.

Flere priser på højkant

Det er ikke blot den bedste kvindelige og mandlige sejler, der modtager klapsalver ved award-showet. Også årets bedste sejlsportshold skal kåres, ligesom bæredygtighefdsprisen uddeles.

- Dette års nominerede er fundet fra på tværs af hele sejlsporten. Med så mange forskellige discipliner, inspirerende personligheder og store præstationer at hædre var udvælgelsen af de nominerede en utrolig vanskelig opgave for dommerpanelet, da hver af dem har en flot historie, understreger CEO for World Sailing, David Graham, i en pressemeddelelse.

Få overblikket over de nominerede herunder:

Rolex World Sailor of the Year 2023: 

Kvinder:

Betsy Alison: Alison viste stort mod med en inspirerende sejr i Hansa 303 ved Allianz Sailing World Championships, mindre end et år efter operationen for at fjerne en kræftsvulst fra amerikanerens hofte.

Vilma Bobeck og Rebecca Netzler: Den svenske duos flotte præstation i 49erFX sikrede sejren ved Allianz Sailing World Championships i Haag, da de vandt syv ud af 15 løb og opnåede podieplaceringer i fem andre.

Kristen Neuschafer: Sydafrikanske Neuschafer skrev sit navn ind i historiebøgerne ved at blive den første kvinde til at vinde solo Golden Globe Race. En jordomsejling, der ikke er afhængig af moderne teknologi. Hun kom ligeledes en konkurrent til undsætning i kapsejladsen.

Lauriane Nolot: Frankrigs Nolot udviste vedholdenhed i 2023 med Formula Kite-sejre i verdensmesterskaberne, Paris 2024 Test Event, Princes Sofia Regatta og Semaine Olympique Francaise De Voile.

Mænd:

Charlie Enright: En enestående præstation i The Ocean Race, hvor Enright blev den første amerikanske skipper til at vinde sejladsen med sin rolle som skipper på 11th Hour Racing Team.

Bart Lambriex og Floris van de Werken: Lambriex og Van de Werken vandt 49'er-verdensmesterskabet for tredje gang i træk, denne gang med en sejlads i overskud på hjemmebanen ved Allianz Sailing World Championships. Det hollandske par vandt ligeledes 49'er-guld ved Paris 2024 Test Event i Marseille med en sejlads i overskud.

Max Maeder: Den singaporeanske teenager samlede en bunke medaljer i 2023, inklusive guld ved Allianz Sejlsports-VM, Asian Games og Formula Kite Youth World Championships.

Tom Slingsby: Slingsby sikrede Team Australia sejr i SailGP sæson 3 i maj, hvilket markerede deres tredje sæsonsejr i træk. Slingsby opnået fire podieplaceringer i sæson 4 til dato. Australieren førte også American Magic til sejr i den indledende begivenhed af 2024 America's Cup, der blev afholdt i Vilanova i september.

Nominerede til 11th Hour Racing Sustainability Award:

Biotherm Sailing Team: Biotherm Sailing Team studerede biodiversitet og fangede data ombord på deres IMOCA-båd ved hjælp af et automatiseret mikroskop for at analysere fytoplankton i understuderede dele af havet.

Club de Vela la Ballena de Alegre: Klubben, der var vært for Optimist-VM i 2023, skabte et bæredygtighedsprogram for begivenheden med fokus på miljøet ved at reducere affald og forbedre bevarelsen af biodiversiteten såvel som socialt gennem samfundsengagement og uddannelse.

Ecoracer Sailing: Producenterne af Ecoracer 30-båden, verdens første 100 % genanvendelige produktionsbåd, sigter mod at udvikle en kapsejladsserie, og bruger bådene til at rette fokus mod problemet med kompositmaterialer, der ikke genbruges.

The Magenta Project: En global leder inden for kvinder i sejlsport. Projektet ni-måneders mentorprogram har hjulpet 150 kvinder med at skabe fremskridt indenfor deres valgte sejlsport i løbet af de sidste fire år.

Nominerede til årets hold:

11th Hour Racing Team: Vinderne af 2022-23 Ocean Race demonstrerede alle de egenskaber, der er nødvendige for at få succes i en af sportens mest krævende sejladser og støttede samtidig en række initiativer for at forbedre havets sundhed.

Australia SailGP: Anført af Tom Slingsby vandt Australia SailGP deres tredje serietitel med sejr i sæson 3 af SailGP, da de vandt Grand Final i San Francisco. Slingsbys hold vandt 4 af de 11 regattaer i løbet af sæsonen for til sidst at slutte øverst på den samlede rangliste i serien, før de fortsatte med at vinde Grand Final.

Bart Lambriex og Floris van de Werken: Holdet, der ligeledes er nomineret til Rolex Sailor of the Year, vandt 49er-verdensmesterskabet ved dette års Allianz Sailing World Championships på hjemmebane, hvilket blev deres tredje sejr i træk.

Match In Pink Normandy Elite Team: Anført af Pauline Courtois har holdet haft et fantastisk år. I 2023 vandt de Women's Match Racing World Championship i Danmark, Women's Match Racing European Championship i Italien og kom først i mål i både Women's World Match Racing Tour i Normandiet og i World Sailing Match Racing Ranking.

Frem til den 30. oktober kan du afgive din stemme her.

content-loader
content-loader
content-loader