Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Elliott 35SS er en meget teknisk og hurtig båd, især på læns surfer den let over 20 knob.
Kapsejlads
Fastnet Rock ud for Irland er berygtet at skulle runde. Foto: Kurt Argio/Rolex
Kapsejlads
Foto: Kurt Argio/Rolex
Kapsejlads
Foto: Kurt Argio/Rolex

Team Hansen i lille, men hurtige Elliott 35SS sejler berygtede Fastnet Race i Sydengland med 466 andre både

Rolex Fastnet Race på 695 sømil starter lørdag, hvor man i Cowes fejrer sejladsen for 50. gang. Michael Møllmann og fem gaster er klar til hård vind, store bølger og masser af strøm. Møllmann fortæller til minbaad.dk at man forventer turen tager fire dage. 15 sejlere druknede i sejladsen i 1979.

 

Af Troels Lykke |

Rolex Fastnet Race, der er sejlet hvert andet år, siden 1925, er berygtet og legendarisk. Berygtet fordi 15 sejlere omkom i den vilde sejlads i 1979. En gigantisk tragedie i sejlsporten.

Sejladsen for de 466 både, startes i Cowes, derefter skal Fastnet Rock rundes ud for Irland, herefter krydses den Engelske Kanal med målgang i franske Cherbourg-en-Cotentin. (se kort længere nede)

Rekorden i sejladsen med den 695 sømil distance, for enkeltskrogede både, lyder på 2 dage, 8 timer og 33 minutter, sat af ClubSwan 125eren Skorpios med skipper Fernando Echavarri. Den rekord bliver måske udfordret af 29 IMOCA 60ere, hvor flere er foilende.

Flerskrogsrekorden tilhører jordomsejlerne Charles Caudrelier og Franck Cammas på Ultime 32m Maxi Edmond de Rothschild, de sejlede ruten på kun 1 dag, 9 timer og 14 minutter.

Møllmann: Bagefter sejler vi Danmark Rundt

De  danske sejlere i kulfiberbåden Elliott 35SS, der surfer som en drøm og har alverdens sejl om bord, har base i Horsens, er eneste danske båd i sejladsen. Du kan følge sejlerne live på YouTube eller facebook.com/RoyalOceanRacingClub.

Til minbaad.dk forklarer skipper Michael Møllmann, der allerede har været i Cowes i nogle dage.

- Vi starter lørdag kl 15.20. Vi forventer et typisk Fastnet Race med kryds til fastnet-klippen og læns retur til Cherbourg i Frankrig. Vejrudsigten til god vind med 8-12 m/s i starten og senere vindstød op til 15. Ingen storm men god kuling. Vi ser frem til sejladsen. Efter går i mål i Frankrig sejler nogle af gasterne båden til Danmark, hvor vi skal deltage i Garmin Round Denmark Race (3. august 2023, red)

Besætning på Hansen Sailing Team er: Skipper og navigatør Michael Møllmann, navigatør Sofus Pedersen, Martin Larsen, Lars Kirk Kresten, Mohr Ernst og rorsmand Klaus Rønn Madsen.

www.rolexfastnetrace.com/en/ - følg Hansen Sailing Team her: facebook.com/HANSENSailingTeamDK

15 sejlere døde i sejladsen i 1979 - fem både sank

I Fastnet Race i august 1979 gik det helt galt i sejladsen, ud af de 303 startende både blev 24 både forladt, hvor af at fem sank i kraftig storm. Der var en kæmpe redningsaktion med Royal Navy-skibe, RAF Nimrod-jetfly, helikoptere, redningsbåde, et hollandsk krigsskib HNLMS Overijssel og andre fartøjer samlede 125 lystsejlere op fra havet. Indsatsen omfattede også slæbebåde, trawlere og tankskibe. Femten sejlere døde og fire tilskuere omkom også det år. Se video fra katastrofen

content-loader
content-loader
content-loader