Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Lauge Koch under en øvelse i 2021. Foto: Steffen Fog/Forsvaret

Totalt sejlforbud til Forsvarets nyeste skibe i Arktis - Lauge Koch og Ejnar Mikkelsen har ligget stille i flere uger

Nedbrud gør det, ifølge Forsvaret, svært at løse opgaverne i Nordatlanten. De nyeste skibe i den arktiske flåde, som opererer ved Grønland og Færøerne og træder til i tilfælde af katastrofer og skibsforlis ud for Grønland og Færøerne, ligger side om side stille i Nuuk.

 

Af Anna Brinch |

To af Forsvarets inspektionsfartøjer i Knud Rasmussen-klassen har ikke forladt kajen i Nuuk siden 1. februar – for man kan ikke finde ud af, hvorfor hjælpemotorerne på begge skibe pludselig er gået ned.

Det siger Henrik Ryberg, kontreadmiral og chef for Søværnet, til DR.dk

Eksperter og ansatte i Forsvaret har været sendt til Nuuk for at finde ud af, hvad problemet er, ligesom reservedele sendes til Danmark for at blive undersøgt for at finde fejlen. Stadig uden held.

Derfor har Forsvarsminister Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) nu indført totalt sejladsforbud for de to skibe, fremgår det af en aktindsigt, som DR har fået i Forsvarsministeriet.

Suverænitetshåndhævelse og hjælp til lokalsamfundene

DR skrev for første gang i midten af februar om nedbruddet på de to inspektionsfartøjer, som ligger side om side i Nuuk uden at kunne løse deres opgaver.

I februar lød det dog i første omgang, at det ene skib kunne træde til i tilfælde af en nødsituation. Men det er altså ikke tilfældet, efter FMI har indført totalt sejladsforbud.

Dengang skabte nedbruddene bekymring blandt flere eksperter, fordi de to nyere skibe i Forsvarets flåde ikke var operative.

- Skibene udfører jo væsentlige suverænitetsopgaver, fiskeriinspektion og assistance til lokalsamfundene, så det er helt klart uhensigtsmæssigt, sagde Torben Ørting Jørgensen, der er formand for den sikkerhedspolitiske organisation Folk og Sikkerhed og forhenværende kontreadmiral i Forsvaret.

Også både færøske og grønlandske folketingsmedlemmer var bekymrede.

- Det er lige det her område, hvor de (russerne, red.) kan komme ned mod Storbritannien uset. Derfor er det en vigtig opgave rent forsvarsmæssigt, som Danmark har i den her sag, sagde Sjurdur Skaale, folketingsmedlem fra Færøerne i februar.

'Det er så ekstraordinært det, der er sket'

Henrik Ryberg fastslår, at så snart, at problemet på de to skibe i Knud Rasmussen-klassen er opklaret og løst, er de igen operative. Hvornår det bliver, er dog uvist:

- Det er så ekstraordinært det, der er sket. Det mindes jeg ikke at have hørt om før – at man har ligget og kæmpet med sådan en fejl og ikke har kunnet finde årsagen, forklarer han til DR.dk.

Læs hele artiklen hos DR.dk her.

Kilde: DR.dk

content-loader
content-loader
content-loader