Gå til hoved-indhold
BMW Oracle Racings 'USA' er et kæmpe eksperiment, mener BådNyt. Foto: Gilles Martin-RagetKapsejlads
BMW Oracle Racings 'USA' er et kæmpe eksperiment, mener BådNyt. Foto: Gilles Martin-Raget

Flydende forsknings-platforme går i kamp

Det skriver BådNyt i bladet på gaden om America's Cup, hvor to af verdens 10 rigeste mænd har brugt cirka en milliard kroner hver og personlig prestige for at vinde.

Af Troels Lykke |

Bådene, der sejles i, repræsenterer det ypperste inden for teknologi og konstruktion af skrog, rig og sejl. Der er ingen mærkelige regler, round robins eller underlige score-systemer. Tværtimod.

Den af bådene, der kommer først flest gang, vinder pokalen og retten til at arrangere den næste America's Cup; en begivenhed, der rangerer lige under OL og VM i fodbold, siger folk med forstand på "branding", skriver BådNyts Morten Brandt i bladet, der er på gaden 

Risikoen for, at den ene båd er meget hurtigere end den anden, er til stede. Ligesom muligheden for, at den ene bryder sammen under en af sejladserne, bestemt også er til stede. Men uanset hvordan det kommer til at gå, så vil alles øjne være rettet mod Valencia i februar i år.

Russell Coutts fra New Zealand har vundet Cuppen tre gange. To gange for New Zealand inden han skrev kontrakt med Ernesto Bertarelli-ejeren af Alinghi for derefter at vinde Cuppen til schweizeren i første forsøg.

Uvenner

Derefter blev han uvenner med schweiziske medicinalmilliardær og blev sat helt uden for indflydelse, da den 32. America's Cup blev afviklet.

Nu er han tilbage i spidsen for BMW Oracle Racing og klar til at gøre regnskabet op. Russell Coutts har fint rammet forventningerne til den 33. America's Cup ind med citatet:

"Det tegner på alle måneder til at blive en event, der går over i historien på højde med duellerne i 1903 mellem de i dag legendariske J Både Reliance og Shamrock."

Flydende forskningsplatforme

Det fascinerende ved duellen er, at begge både er flydende forskningsplatforme, der rejser striber af spørgsmål om alt fra skrogdesign til belastninger på de bærende konstruktioner. Dog kan det hele koges ned til et enkelt spørgsmål: Hvem er hurtigst?

Læs meget mere i BådNyt, vores samarbejdspartner, der har en større optaktsartikel til Americas' Cup, der starter på mandag.

content-loader
content-loader
content-loader