Gå til hoved-indhold
Bouwe Bekking og Jens Dolmer skal guide Big Challenge med Christian Petersen som skipper under Palby Fyn Cup - og det bliver uden rødvin. Foto: Troels LykkeKapsejlads
Bouwe Bekking og Jens Dolmer skal guide Big Challenge med Christian Petersen som skipper under Palby Fyn Cup - og det bliver uden rødvin. Foto: Troels Lykke

Jens Dolmer: Sådan vinder du Palby Fyn Cup

Volvo Ocean Race-sejlerne Jens Dolmer og Bouwe Bekking sejler Palby Fyn Cup på 62 fods Big Challenge. - Alle på båden skal spille spillet. Ingen skal være tilskuer, siger Dolmer til minbaad.dk.

Af Troels Lykke |

Minbaad.dk har netop talt med en af verdens meget respekterede jordomsejlere, Jens Dolmer fra Nykøbing Falster. Her får du hans råd til sejladsen rundt om Fyn eller andre distance-sejladser.

Mandskab skal orienteres - gaster er ikke tilskuere

Hele mandskabet ved præcist hvad de går ind til. Jo mere info jo bedre. Navigatøren skal være et skridt foran og informere sejlerne om grunde, pynter, vejr osv.

Rorsmanden skal fortælle trimmerne hvordan båden skal sejles, måske skal man gå fire grader lavere hen til næste pynt.

Rorsmand, taktiker, trimmer og navigatør skal informere hinanden og øvrige gaster skal også informeres. Alle på båden skal spille spillet ellers er de bare tilskuere til sejladsen og det går ikke.

Pres båden hele tiden

Få båden til at sejle 100 procent HELE tiden. Man sidder på siden når der er brug for det. Også om natten. Ellers sejler båden ikke sit mål hjem.

Søvn

Jo længere tid sejladsen tager, jo vigtigere er det at få sovet. Nu sejler man jo rundt om en ø, så er der vel spiler oppe 30-40 procent af tiden og der skal der soves, mens ALLE er oppe på kryds og hænge.

Man skal være frisk til den sidste tredjedel af sejladsen, hvor man kan tabe lige så meget som i starten af sejladsen.

Vejrudsigt

Man skal være opdateret på vejr og strøm, men man kan også se vindmøller på land, der indikerer vinden.

Vi bruger Windfinder men Bouwe og jeg har også professionel vejrudsigter, som vi bruger via et abonnement. Jo bedre man er informeret, jo bedre bliver beslutningerne.

Mad og drikke

Jens Dolmer understreger at man selvfølgelig ikke drikker sig i hegnet i Bogense telt før sejladsen starter. Alkohol er no-go. Også rundt om øen. Man skal sørge for at have mad til den sidste tredjedel. Man skal spise godt og sundt.

Rollefordeling

Sørg for at alle præcist ved hvad de skal lave om bord og sørg for at ingen råber i munden på hinanden, har Jens Dolmer og Bouwe Bekking før fortalt.

Her har Dolmer før sejlet med i Volvo Ocean Race. Vi forventer han sejler med igen. Læs interview senere også om undervisning på Oure i uge 29 med Jens Dolmer.

Bonus-info om Palby Fyn Cup fra Henrik Jørgensen, X-40-sejler

 o   281 deltagende både

 o   Ca. 2.400 deltagere (baseret på typisk bemanding pr bådtype)

 o   Hvis bådene bliver lagt i forlængelse vil de fylde næste 3 km (samlet
 LOA for 281 både):)

 o   Hurtigste teoretisk kølbåd: Big Challenge (GPH 365,2).. de skal komme
 15:45 timer hurtigere i mål end Folkebåden

 o   Langsomste teoretiske kølbåd: Nordisk Folkebåd (GPH 776,8)

Quantum er klar med en opdateret respittabel:
http://sejl.dk/nyheder/respittabel-til-palby-fyncup-2013

Med vejeret i betragtning … skal man nok forvente en høj omsejlningstid… så lad vær med at sige ja til en fest lørdag aften … sandsynligheden for at du når det er lav :), skriver  Henrik Vilsbøll Jørgensen www.x2box.dk til minbaad.dk.

content-loader
content-loader
content-loader