Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Fregatten KNM 'Helge Ingstad' kolliderede med en tankbåd ved Stureterminalen nær Bergen i Norge. Foto: KYSTVERKET/NCA/FORSVARET

Fatal kollision til 3 mia. kr. i Norge - hør skibenes samtaler

Det norske krigsskib KNM 'Helge Ingstad' kolliderede torsdag 8. november med et tankskib og en slæbebåd. Nu er skibenes kommunikation offentliggjort. Krigsskibet er ikke forsikret for den slags skader.

Af Troels Lykke |

Det gik helt galt i Norge - hør her hvad der skete her på VG.no

Et og et halvt minut før kollisionen bad Sola TS om at krigsskibet Helge Ingstad om at svinge mod styrbord, som man gør efter søfartsreglerne, når to skibe mødes.

Beskeden blev gentaget flere gange, men Helge Ingstad svarede at det kunne de ikke på grund af sømærker, men der var ingen sømærker i området, de lå en kilometer væk, ifølge VG.no.

Ingen sænkede farten

Hverken KNM Helge Ingstad eller Sola TS sænkede farten før kollisionen. Krigsskibet sejlede 17 knob, mens det 250 meter lange tankskib sejlede syv knob hele vejen. 

Det norske krigsskib KNM 'Helge Ingstad' kolliderede derfor voldssomt med et tankskibet og en slæbebåd.

Det var klokken fire natten til torsdag 8. november, at tankskibet 'Sola TS' fra Malta, krigsskibet KNM 'Helge Ingstad' og en slæbebåd kolliderede i farvandet Stureterminalen nær Bergen.

I alt blev 137 personer evakueret, mens otte personer kom lettere til skade, skriver dr.dk, der her viser en stor fotoserie af det nu synkende krigsskib.

Forsvaret og politiet satte i formiddag arbejdet i gang med at slæbe krigsskibet væk fra Stureterminalen og ind på land. I løbet af slæbearbejdet begyndte skibet at krænge kraftigt.

Årsagen til kollisionen vides endnu ikke, lyder det fra den norske redningstjeneste Hovedredningssentralen.

Milliarddyrt krigsskib - der ikke er forsikret

Den norske fregat KNM 'Helge Ingstad' blev leveret til det norske forsvar i 2009 og er én af fem skibe i Fridtjof Nansen-klassen.

De fem skibe kostede ifølge VG tilsammen 18,9 milliarder norske kroner - knap 15 milliarder danske kroner. Dermed har hvert enkelt af de fem skibe kostet cirka tre milliarder kroner.

Ifølge NRK er forsvaret ikke forsikret i forhold til hændelser som denne og må derfor erstatte det ødelagte materiel selv.

Kilde. dr.dk

content-loader
content-loader
content-loader