Gå til hoved-indhold
H-35eren er især god på kryds i hård vind. Den finske båd fra 1975 er noget underrigget og ikke hurtig i let luft. Foto: Troels LykkeKort Nyt
H-35eren er især god på kryds i hård vind. Den finske båd fra 1975 er noget underrigget og ikke hurtig i let luft. Foto: Troels Lykke

H-35 - den smalle hårdtvejrssejler med god plads

Finsk H-35 fra 1975 er kun 2,6 meter bred og bjærger sig godt i hårdt vejr, forklarer 78-årige sejler Henning Kristensen fra Roskilde. Han valgte BB 10-meter og Ylva fra, da H-35 har mere plads.

 

Af Troels Lykke |

Henning Kristensen fra Roskilde er til finske H-både. Fra 1983 til 2000 havde han den 28 fods H-båd, som han købte fra helt ny af mærket Artekno.

Samme værft byggede også H-35, han købte lige efter H-båden. Begge er designet af Hans Groop. Begge både er også slanke og har gode krydsegenskaber. Især når det blæser.

Bådene er nemlig underrigget og H-35, der har køl i bly, har næsten en kølprocent på 50. Og på kryds er H-35 god. Den skærer stejle bølger fremragende med dens smalle forskib.

Sejler ikke DH-mål hjem

Den nu pensionerede tandlæge er dog ret nøgtern om sin H-35 fra 1978, som Henning Kristensen i sin tid betalte 220.000 kroner for.

- Den kan slet ikke sejle sit DH-mål hjem under f.eks. en Fyn Rundt, som vi har prøvet mange gange, men det er en fremragende båd i hårdt vejr, vi kan sejle helt op mod syv knob på kryds på fladt vand, men den sejler ikke lige så godt som en H-båd. Men H-35 er meget neutral på roret, storsejlet skal rebes fra otte m/sek. I let vejr er den ikke hurtig, så jeg sejler med en stor genua på, vi bruger ikke den lille selvslående fok, da båden ikke let drevet, forklarer den 78-årige sejler, der stadig er aktiv til kapsejlads.

Med venner sejler han onsdagssejladser i Roskilde Fjord, et sted hvor det er godt at sejle, for kølen på den hvide velholdte H-35 stikker 1,5 meter. 

Kapsejlads Fyn- og Sjælland Rundt er det også blevet til, de senere år mest Fyn-rundt-sejladser.

Sjælland Rundt på Indersiden sejles også af den aktive sejler, der har købt nye Elvstrøm-sejl til sin båd, der også fik en ny Seldén-mast på i 2008, da Henning Kristensen ønskede en 9/10 rig, der ikke krævede løbende bakstag, som den ældre 7/8 rig krævede. Nye Seldén-spil med bakgear på blev også sat på, så forsejlet kan slækkes ud, uden man skal tage skødet af.

Kun lidt tursejlads

Tursejlads er ikke noget Henning Kristensen går særligt højt op i, og slet ikke hustruen.

- Min kone bliver ret let søsyg og er ikke så meget til sejlads udenfor Hundested, så vi sejler mest på små ture i Roskilde Fjord.  Jeg sejler i stedet på ture med gasterne, hvert år i august eller september tager vi en tur på tre-fire dage, hvor vi sejler til Skagen, Læsø, Anholt, Samsø eller Hven. Jeg sejler båden op til Hundested og så stiger tre af mine venner på, forklarer sejleren.

Selvom båden kun er 2,6 meter bred er der stadig fin plads i båden. Ståhøjden er på 1,75 meter, noget mere end du finder i en Ylva, Aphrodite 101 eller BB 10-meter.

Fremme er der en stor køje, hvor to høje personer fint kan være. Et toilet findes også i bagbord i side, med en garderobe lige overfor.

I styrbord side er der en lang stikkøje, og pantry, navigationsbord og store salonsæder er der også i den smalle båd.

Henning Kristensen er pensioneret tandlæge, der sejler med sine venner. Hustruen er ikke til så meget sejlads. Her ses han i Palby Fyn Cup i 207. Foto: Troels Lykke

Ny motor og gennaker

- Der er meget plads i den i forhold til øvrige ti meter både fra dengang, og oppe i cockpittet er der også god plads, fortæller Henning Kristensen, der har forkælet sin båd i sytten år. Fx med en ny tre-cylinderet Yanmar-motor med 21 hestekræfter og en trebladet foldepropel fra Gori. En investering er han dog særlig glad for.

- Vores gennaker er god under en Fyn rundt-sejlads, på de skærende kurser fra 50 til 90 grader er den meget effektiv. Vi prøvede det i år i Storebælt under Palby Fyn Rundt, forklarer Roskilde-sejleren, der fortsætter ufortrødent med kapsejlads, selvom han nærmer sig de 80 år.

content-loader
content-loader
content-loader