Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Team Hansen og deres nyerhvervede Elliott 35 SS bliver blandt Jesper Radich og Pelle P-holdets største konkurrenter under Palby Fyn Cup. Foto: Troels Lykke

Prof-sejler Radich giver otte vinder-råd til Fyn rundt-sejlerne

Fredag starter over 320 både i Palby Fyn Cup. Den tidligere America’s Cup-deltager, Jesper Radich, er igen på startlinjen i sejladsen, om hvilken han nu deler sine erfaringer med de øvrige deltagere. Få blandt andet konkrete sejltips og idéer til snacks.

Af Sara Sulkjær |

Blandt de flere tusinde sejlere, der fredag den 24. maj sætter kursen rundt om Fyn i Palby Fyn Cup, er én af Danmarks dygtigste sejlsportsudøvere.

America’s Cup, World Match Racing Tour og en række andre store, internationale mesterskaber har haft Jesper Radich på startlinjen.

For sjette gang får en Fyn rundt-sejlads den samme ære, når danskeren går ombord på Melges 32’eren Pelle P. 

En moderne kapsejler, der skal bringe den professionelle taktiker mod endnu en Fyn rundt-triumf, efter at han med en tysk Soto 40 to gange har været første kølbåd over mållinjen.

Kursen er derfor sat mod benhård kapsejlads med de øvrige deltagere - dog ikke hårdere, end at Radich har indvilget i at dele sine bedste erfaringer med resten af Fyn rundt-feltet.

Radichs otte ekspertråd:

VMC-sejlads
- Princippet bygger på, at man i stedet for at sejle i forhold til vinden, forholder sig til, hvor man skal hen. Man styrer altså nogenlunde mod det valgte punkt, men hvis du eksempelvis kan sejle for spiler ved at falde ti grader, gør du hellere det – det handler altså om at komme hurtigst muligt i retning af punktet.

Skift sejlene
- Vær hele tiden opmærksom på, om I har det rette sejlvalg – og pisk jer selv til at skifte, hvis det ikke er tilfældet. Er der tid og distance nok, er det en god investering. 

Højest to timer ved roret
- Det er ikke tilfældigt, at man i eksempelvis Volvo Ocean Race højest lader den samme styre to timer ad gangen. Uanset hvor dygtig man er, kan man ikke holde koncentrationen længere, så sørg for at give styrmanden fri.

To personer per rolle
- Selvom de fleste både når rundt på omkring et døgn, har sejlerne brug for hvile undervejs. Sørg derfor for, at mindst to personer er i stand til at påtage sig hver enkelt rolle ombord.

Spejd efter tryk
- Én ombord bør hele tiden have ansvaret for at spejde efter tryk. Særligt om natten er det en vigtig opgave, da de kan være svære at spotte. Sejler I i let vind, er det naturligvis specielt afgørende at fange vindpustene, mens det samme er tilfældet i den anden ende af skalaen, hvis I eksempelvis ligger på grænsen med spiler.

Rødt nattelys
- I mørket er det utrolig udfordrende at trimme båden, da det er umuligt at se sejlene. Et rødt lys, der ikke ødelægger dit nattesyn, er en sikker vinder i de mørke timer. 

Et lunt måltid
- Et enkelt lunt måltid i de kolde perioder er fantastisk. Alt efter, hvor I befinder jer på hyggeskalaen, vil jeg klart anbefale at holde det simpelt. Det kan være et frysetørret måltid eller en suppe, der skaber noget at se frem til i kulden.

Den undervurderede snack
- Ernæringsmæssigt er frugt godt, men det kan være svært at opbevare, da man let træder i dem. Her er gulerødder til gengæld temmelig hårdføre, og de føjer lynhurtigt sukker til blodet, faktisk hurtigere end chokoladebarer. Det er en virkelig en undervurderet snack. Derudover er Red Bull og Coca Cola fast inventar hos os.

content-loader
content-loader
content-loader