Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Mustos Evolution-sejlerhat kan blandt andet skærme ansigt og nakke fra de kraftige UV-stråler. Foto: Watski

Sejlerhatten formindsker risikoen for modermærkekræft

Solen brænder hårdt på vandet. Smertefulde solskoldninger og modermærkekræft kan være den barske konsekvens, hvis den bredskyggede hovedbeklædning droppes.

Af Sara Sulkjær |

En tur på vandet i de gode forårs- og sommermåneder er en sand favorit blandt landets sejlere. Solen varmer og gør os glade, men det er vigtigt, at den nydes med omtanke.

Det skriver Trygfonden i en pressemeddelelse.

Får vi for meget sol, risikerer vi nemlig smertefulde solskoldninger på kort sigt og en øget risiko for modermærkekræft på længere sigt.

Potentialet for forebyggelse er stort

De fleste sejlere er klar over, at risikoen for modermærkekræft stiger, når de får for meget sol.

Men blot fem procent ved, at ni ud af ti tilfælde af modermærkekræft skyldes UV-stråling og dermed kan forebygges. Det viser tal fra en webbaseret rundspørge, som Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne har gennemført.

I alt har 1.011 danskere over 18 år svaret på spørgsmål om deres kendskab til sammenhængen mellem UV-stråling og modermærkekræft. Ifølge Peter Dalum, projektchef i Solkampagnen, betyder resultaterne, at motivationen for at følge solrådene kan blive endnu større:

- Modermærkekræft er en alvorlig sygdom, der kan være dødelig, hvis den ikke opdages i tide. Men det er også en kræftform, der er rigtig god mulighed for at forebygge. Hvis flere danskere vidste, hvor stor en betydning, UV-stråling har for risikoen for modermærkekræft, ville flere måske huske skygge, solhat og solcreme, påpeger Peter Dalum.

Husk sejlerhatten

I rundspørgen er danskerne ligeledes blevet spurgt til, hvor ofte de følger solrådene, når de er ude midt på dagen om sommeren i Danmark. Mens omkring halvdelen af danskerne altid eller ofte søger skygge og bruger solcreme, er solhatten mindre populær: Kun én ud af fem danskere bruger altid eller ofte en bredskygget hat som solbeskyttelse.

Men der er god grund til at huske hovedpåklædningen:

- Ansigt og nakke er meget udsatte steder, der hele tiden får sollys, når vi er uden for midt på dagen. Den bredskyggede hat kan effektivt afskærme netop nakke og ansigt fra den direkte sol, påpeger Jette Jul Bruun, underdirektør i TrygFonden.

Det er blandt andet muligt at købe en bredskygget sejlerhat hos Watski her.

content-loader
content-loader
content-loader