Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Otto Strandvig (t.h.) stiller atter til start i den renoverede jolle ved Flæskestegs Cup i Veddelev den 3. oktober. Desuden bruges jollen som lånebåd i Vallensbæk Sejlklub, så kølbådssejlere kan prøve at sejle Finnjolle. Foto: Nikolaj Kistorp

Danmarksmester Strandvig måtte nøjes med sjettepladsen ved Finn-stævne i Dragør - sejlede i 40 år gammel jolle

Finnjollerne er udviklet de sidste 40 år, hvilket den suveræne Finn-sejler Otto Strandvig mærkede på egen krop. I sin renoverede jolle måtte danmarksmesteren opgive at følge de hurtigste sejlere i Dragør. Svenske Peter Overup tog sejren.

Af Sara Sulkjær |

Stævnet, der blandt venner går "Det rigtige DM"

Dragør Sejlklub var arrangør af det traditionsrige åbne og internationale Dragør Mesterskab for Finnjoller i weekenden 12-13. september 2020. Populært kaldet ’det rigtige DM’.

Stævnet har også undertitlen ”DM revanche” - og

Sådan blev det i år. Den nyslåede danmarksmester Otto Strandvig måtte tage til takke med den samlede sjetteplads ved stævnet, som samtidig var sejlerens første konkurrence i hans renoverede, 40 år gamle Vanguard-jolle.

Strandvig forsøgte alle teknikker

Selvom danmarksmesteren havde medbragt mast og sejl fra DM-stævnet, var det ikke nok til at føre Strandvig til tops i de 8-12 sekundmeter, som var på programmet i Dragør:

- Båden levede op til forventningerne på kryds, hvor den gik lidt langsommere end de nye båd i pustene, men højere og samme fart under 8 m/s. På læns kan man virkelig mærke, at den er optimeret til trekantbaner med tre opkryds. Jeg prøvede alle teknikker: Overplat, skæring, pump direkte fra bommen og fra bundblokken men lige meget hjalp det, den kom simpelthen ikke op af vandet, som de nyere joller gør, forklarer Strandvig til Minbaad.dk.

Dermed måtte den vanlige vinder overlade den øverste podieplads til Peter Overup, der tog sejren med en 1-1-3-serie:

- Jeg har vundet stævnet i Dragør i de sidste mange år, så det var nok en tiltrængt forandring at se et andet ansigt på skamlen. Når det er sagt, så skal det også siges, at Peter Overup er del af et super Finnjolle-miljø i Malmø, hvor der bliver trænet hårdt og endda med deltagelse af de svenske OL-kandidater, så Peter sejler både hurtigt og klogt. For mig er det sjovt at komme i infight med andre, end jeg normalt kæmper med - alle i feltet er jo dygtige sejlere, så der skal kæmpes for alle placeringer, understreger Strandvig.

Særligt strømskel

Også danske Jens Kristian Andersen, Lars Hall og Frank Hansen fik vist, at der er mere fart i dem, end danmarksmesterskabet i august i Reersø afslørede. De tre sejlere endte som henholdsvis nummer 2, 3 og 5 ved Dragør-mesterskabet.

Martin Mikkelsen var ligeledes tæt på at få sin revanche, men en ærgerlig udgået i sidste sejlads ødelagde en meget flot indledning på de blot tre sejladser, der blev gennemført lørdag i +/- 10 m/s vind fra sydvest.

Baneleder Kim Pedersen fik dygtigt manøvreret en god og fornuftig lang bane på plads ud for Dragør Sydstrand, hvor der ofte kan stå en del strøm.

- Der var strøm, men ikke så kraftig, som man jævnligt oplever det. Til gengæld var den lidt mere ’tricky’ end ofte set. Taktikken på kryds bestod i at sejle i bund på højre fløj umiddelbart efter start. Og ikke bare det, men det betalte sig at gå over lay-line. Vendte man blot 50 meter under lay-line, så blev man straffet af de joller, der sejlede ’for langt’. Der har stået en eller anden form for særligt strømskel, som ikke var til at se på grund af vind og bølger, forklarer Finnjolleklubben på sin hjemmeside.

Opgiver fjerde sejlads

Vinder Peter Overup fra Limhamn var ikke den første til at opdage den rigtige taktik. Til gengæld var han i de tre sejladser bedst til at reagere, hvilket blev belønnet med to førstepladser. Jens Kristian Andersen, Lars Hall og Martin Mikkelsen fulgte Peter Overup til dørs.

Lørdagens tredje sejlads blev vundet af Michael Staal tæt forfulgt af Jens Kristian Andersen og Peter Overup, mens Frank Hansen sejlede sig sikkert ind på fjerdepladsen med sin bedste præstation denne dag.

Det blev samtidig dagens sidste sejlads. Efter en hurtig votering blandt sejlerne blev talsmanden ellers sendt til banelederen for at aftale, at en fjerde sejlads skulle sejles. Umiddelbart efter ti minutters-varselsignalet øgede vinden mærkbart, og en ny hurtig votering endte med enighed om, at det nu alligevel var slut for denne dag.

Selvom de tre sejladser blev gennemført i meget frisk vind og gode bølger, var der ikke brug for assistance fra følgebådene til at hjælpe de kæntringer, der naturligvis opstod undervejs. Havde assistance været nødvendig, var fire følge- og mærkebåde med dygtige frivillige klar til at assistere.

Færre deltagere end forventet

Vejrudsigterne for søndagen lovede samme eller mere vind, end det sejlerne oplevede lørdag. Efter en ny votering blev deltagerne derfor enige om at afslutte stævnet med de tre gennemførte sejladser lørdag. 

Dermed kunne de fremmødte sejlere hylde Dragør Sejlklub med baneleder og de mange frivillige, selvom vejrudsigt, corona, konfirmationer og lignende betød, at antallet af tilmeldte var lavere end håbet. Blot 17 var til start, mens arrangørerne havde håbet at runde de 30 sejlere.

content-loader
content-loader
content-loader