Gå til hoved-indhold
Familien Quitzau giver opskriften på gode oplevelser med børnene ombord. Foto: Ole QuitzauTur
Familien Quitzau giver opskriften på gode oplevelser med børnene ombord. Foto: Ole Quitzau

Sådan sejler du med børn om bord - 8 gode råd

Få fif inden sommertogtet. Ole Quitzau, far til tre, guider om søsyge, frie rammer og inddragelse af børnene. Brug også båden om vinteren, hvor I kan holde sejlermotorikken ved lige, lyder det første råd.

Af Sara Sulkjær |

Mand, kone og tre små børn på en sejlbåd i flere uger. For mange vil dette måske lyde som en ferie med stress, strenge regler og børn, der skriger af kedsomhed. Et scenarie, der dog ikke står på familien Quitzaus sommerliste. 

- På fire uger med sejlads lærte jeg mine børn bedre at kende end i en normal hverdag. Her er vi 100 % sammen, forklarer Ole Quitzau fra Brøndby, far til tre piger mellem tre og fem år.

Nu bringer Minbaad.dk atter artiklen, der stadig er aktuel fire år efter. Lige nu sejler Ole Quitzau og familien hjem fra Caribien i en større sejlbåd, som de har købt.

Cola til morgenmad

Selv har Ole Quitzau en enorm kærlighed og glæde ved sejlerlivet. En glæde, han simpelthen blev nødt til at give videre til sine egne børn, da dette blev aktuelt. De klassiske råd om kortere ture og fastspændte børn i cockpittet gav han dog ikke meget for. I stedet valgte han at tage alternative metoder i brug.

- Da de var helt små, gik vi ned og sov i båden – også om vinteren. Her drak vi cola til morgenmad, var længe oppe og så iPad om aftenen. Altså vi lavede alt det, som man ikke må, når man er hjemme hos mor…, forklarer Ole Quitzau. 

På den måde fik børnene helt fra kravlealderen en positiv oplevelse af sejlerlivet og blev vænnet til et liv med bølgegang, krængninger og skumsprøjt i familiens Beneatau First 45. Alligevel prioriterede Ole Quitzau og hans kone, Trine, de første år at lægge sejladserne om aftenen, hvor børnene kunne sove. 

Således slap de for at have et øje på børnene, som var i alderen, hvor alt skulle udforskes, uden at sætte dem fast i autostol. Også et andet trick hjalp i perioden, mens pigerne var små og kunne løftes i redningsvestens hank. Her opfandt Ole Quitzau nemlig en ”leg”, der gjorde det lettere at flytte børnene i pressede situationer, hvor tingene skal gå lidt stærkere. 

- Det gik ud på, at jeg sagde; ”sig ja, hvis du er klar.” Når de så sagde ja, kunne jeg flytte dem i hanken. Det gjorde det virkelig, virkelig nemt, da de var i den alder, hvor du ikke kan forklare, hvorfor de skal ud af cockpittet, forklarer Ole Quitzau. 

Sult børnene inden hård sejlads 

Alt var dog ikke rosenrødt. Pigerne havde i starten af deres sejlerliv ofte problemer med søsyge på trods af farens stædige forsøg på at undgå netop dette: 

- Hele vinteren gik jeg og gyngede og gyngede pigerne for at forebygge søsygen, men det hjalp overhovedet ikke, fortæller han leende.

I stedet blev faste af børnene inden hårde sejladser løsningen. Her fik pigerne hverken mad eller vand inden afsejling og fik blot et lille glas væske, en kiks eller et stykke frugt i starten af sejladsen. 

Det var dog dengang. I dag er pigerne selv gående, er kommet søsygen til livs og er blevet en aktiv del af sejlturen. 

- Nu begynder det at blive rigtig sjovt, og de er en del af det. Alle kigger efter bøjer, fylder vand på, og de kan hjælpe med at styre, fortæller Ole Quitzau, som netop ser disse ting som en af vigtig nøgle til de gode oplevelser. 

- Lad børnene deltage i alle aktiviteterne, så de føler, at de er en vigtig del af det – i modsætning til hjemme, hvor de ofte blot bliver tilskuere til forældrenes jag, afslutter han.

Læs familien Quitzaus konkrete råd til sejlads med børn ombord:

1. Brug også båden om vinteren, hvor I kan holde sejlermotorikken ved lige

2. Drop alle reglerne og lær i stedet børnene at vurdere farerne 

3. Sejl modsat tid, mens de er små – altså når de sover

4. Spænd dem ikke fast, men polstrer med eksempelvis hynder i høj sø 

5. Undgå søsyge – dette giver en dårlig oplevelse af sejladsen

6. Hav forskelligt legetøj hjemme og i båden. På den måde vil de glæde sig til at komme ombord 

7. Sørg for behagelige veste

8. Inddrag børnene, så de føler, de er en vigtig del af teamet

Besøg familiens Facebookside her

content-loader
content-loader
content-loader