Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Flere unge kan nu sætte kurs mod fjerne kyster med skoleskibene. Foto: Skoleskibet Danmark / Facebook

Minister finder 36 millioner til sejlerglade unge, så yderligere 286 kan komme på togt med skoleskibene

Uddannelses- og forskningsministeren vil afsætte 36 millioner kroner til skoleskibene Danmark og Georg Stage, så skibene kan sætte kurs mod ekstra togter og uddanne flere til maritime erhverv.

 

Af Sara Sulkjær |

I alt 286 flere unge får i 2022 og 2023 mulighed for at komme på togt med Danmarks to skoleskibe. Henover knap fem måneder kan de blive klogere på blandt andet navigation, søvejsregler, praktisk sømandskab og skibsteknik og ikke mindst opleve at blive en del af et særligt fællesskab.

Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen har, i enighed med regeringens støttepartier, besluttet at afsætte penge til, at skoleskibene Danmark og Georg Stage kan tage på to årlige togter de næste to år frem for ét.

- Skoleskibenes uddannelse er en god mulighed for vores unge med mod på arbejde inden for søfart. Det er en stor og lærerig oplevelse i et stærkt fællesskab, hvor man kan knytte venskaber, påpeger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Skoleskibene er med til at løfte en del unge, der ikke har den stærkeste tilknytning til uddannelse og arbejdsmarked. Samtidig har de maritime erhverv brug for arbejdskraft, så de ekstra togter er både en hjælpende hånd til unge og erhvervslivet.

Ét togt bliver til to

Traditionelt har der været afsat midler til ét årligt togt til hver af skoleskibene. I 2019 blev der dog afsat midler til to togter for begge skibe i 2020, men på grund af Covid-19 kunne togterne først gennemføres i år.

- Både Radikale Venstre, Enhedslisten og SF har over for mig ønsket, at der igen kan afvikles to togter. En særligt stædig Henning Hyllested fra Enhedslisten har talt skoleskibenes sag nærmest siden den dag, jeg blev minister. Det vil være fair af mig at nævne her, hvor jeg med glæde kan imødekomme de tre partier i sagen, understreger Jesper Petersen.

De 36 millioner kroner til skoleskibene bliver taget fra et ledigt råderum på Uddannelses- og Forskningsministeriets område.

Midlerne fordeles, så skoleskibet Danmark i 2022 og 2023 får til ét ekstra togt om året for 80 elever, mens Georg Stage i 2022 og 2023 får ét ekstra togt om året for 63 elever.

Fakta:
• De to skoleskibe Georg Stage og Danmark udbyder første del af den Grundlæggende Maritime Uddannelse (ubefaren skibsassistent)

• De ubefarne skibsassistenter kan efter gennemført uddannelse på skoleskibene (eller søfartsskole på land) søge beskæftigelse til søs

• Samtidig er uddannelsen fødekæde til en række af de øvrige maritime uddannelser, dels ved at eleverne gennemfører den fulde Grundlæggende Maritime Uddannelse, enten som befaren skibsassistent eller kystskipper og endelig ved efterfølgende at kunne læse videre til skibsfører på Marstal Navigationsskole eller MARTEC i Frederikshavn

content-loader
content-loader
content-loader