Gå til hoved-indhold
Tur
Alt imens corona-pandemien rasede i Europa, sejlede 45-årige Thomas Veber fra Mallorca til Marstal. En sejltur, han skriver om i sine nye bog Udfordringen. Foto: Ocean Dream

Boganmeldelse: Sejlerglæden kender ingen (corona)-grænser – i et lukket Europa sejlede Thomas Veber fra Mallorca til Marstal

Med en stak officielle papirer under armen lykkes det Veber at krydse grænsen til Spanien. Men er det forsvarligt at sejle gennem et corona-ramt Europa i en stort set uprøvet sejlbåd? I den letlæste bog Udfordringen, der udkommer 1. maj, giver familiefaren et ærligt indblik i den bemærkelsesværdige sejlads.

Af Sara Sulkjær |

Billeder af overfyldte hospitaler, desperate sygeplejersker og ligvogne forklædt som lastbiler toner frem på danskernes TV-skærme.

Coronapandemien er gået i land i Europa, og regeringen nøjes ikke med at fraråde rejser til udlandet – de forbydes, og hele verden males med rød.

I èt af Europas hårdest ramte lande ligger en nyligt solgt Bavaria 36. En båd, der har fået langturssejler og forfatter Thomas Veber som ejermand, og en båd der efter planen skulle have bragt familien Veber på langtur fra spanske Mallorca til hjemlige kyster.

Vebers ærlige facon

Pandemien forvandler drømmen til en umulighed – næsten. For et stort savn til havet og en truende, tårnhøj spansk havneregning får den 45-årige sejlerfar til at kaste sig ud i et vovet eventyr. 

Et eventyr, der indeholder kritiske grænsebetjente, et omfattende papirarbejde og en konstant smittefare, når Thomas Veber med tre udvalgte gaster tager flyveren til Mallorca for at bringe sejlerskatten mod familiens hjem.

Men selvom opbakningen hjemmefra er i top, må enhver ansvarlig familiefar stille sig selv spørgsmålet: Kan jeg tillade mig at sætte mit eget helbred på spil i jagten på den materielle gode, som en sejlbåd i sidste ende må betegnes som?

En tvivl, som Thomas Veber blandt meget andet på sin egen ærlige facon lader læseren blive en del af, når han åbent deler såvel tankestrømme som praktiske gøremål i sit nyeste skriv ”Udfordringen – en næsten umulig sejlads fra Mallorca til Marstal”.

Konkrete valg og flyvske tankestrømme

Undervejs lader han læseren gå ombord, når nye havnebyer på overraskende vis tager imod de potentielt smitsomme sejlere – men også når irritationen over gasterne tager over, og når afsavnet til hustruen og de to teenagebørn tvinger tårerne frem i øjenkrogen. 

Han deler sine overvejelser omkring den optimale påklædning og bådens svagheder, men lader også tankerne flyve til vejrs mod den dagligdag, der så ofte tager udtryk af en transportsejlads, og om følelsen af at føle sig behøvet. 

En følelse, som Veber netop finder opfyldt på den 36 fod lange sejlbåd langt fra land og fra de skarpe corona-restriktioner, der i første omgang fik langturen til at føles som en umulighed.

En overskuelig bog

Men Thomas Veber er ikke bange for at prøve kræfter med det umulige. Han gør sejladsen enkel. Han inddrager læseren i sine reflektioner, fortæller ærligt om sine fejltrin og ligger ikke skjul på, at der selv i sejlerparadis findes dårlige dage. 

Netop derfor henvender bogen, der er skrevet i korte kapitler, sig til den kommende langturssejler og til andre, der drømmer om at tage på eventyr – enten fra sofaen eller i egen båd.

Den 208 sider lange bog er letlæst, detaljerig og med en overskuelig ordliste, der gør det muligt for landkrabber at være med. Den primære mangelvare er Vebers ellers altid faste fotos, der blot havde gjort sejladsen endnu mere levende for læseren.

Bogen udkommer den 1. maj og kan købes for 279,00 kr. her.

content-loader
content-loader
content-loader