Gå til hoved-indhold
Smukt ser det ud på afstand, men virkeligheden i er en ganske anden. Foto: tourists360.comKapsejlads
Smukt ser det ud på afstand, men virkeligheden i er en ganske anden. Foto: tourists360.com

OL i Rio: Lig og affald bliver ikke fjernet fra banen

På trods af løfter, kan det ikke nås at rense vandet ved Rio de Janeiro til OL i 2016. Både vand og strandbred i Guanabarabugten, hvor de olympiske sejlere skal sejle, flyder med lig og giftigt affald.

Af katrine bertelsen |

Rio de Janeiro når ikke at opfylde løftet om at rengøre Guanabarabugten frem til OL I 2016. Flere rapporter fortæller om, at menneskers og dyrs kroppe flyder i vandet og forureningen er massiv. Ifølge Rios borgmester Eduardo Paes, når det "ikke blive renset i tide". Det skriver flere internationale medier.

Virkelig ulækkert

- Jeg har aldrig set noget lignende, fortæller den østrigske sejler Nico Delle Karth til The New York Times, og understreger, at Guanabarabugten i Rio de Janeiro er det ulækreste sted, han nogensinde havde trænet.

Massevis af skrald flød rundt på overfladen - alt fra bildæk til flydende madrasser - og vandet stank så dårligt af spildevand, at han var bange for at sætte sine fødder i det, for at skubbe sin båden i vandet.

Også de brasilianske sejlere er betænkelige ved at sejle i Guanabarabugten

- Det kan blive virkelig ulækkert med døde hundekroppe nogle steder, og vandet kan blive brunt som følge af spildevandsforurening, siger Thomas Low-Beer, der er et 24-årigt brasiliansk olympisk håb, der sejler på bugten.

Lig fra mennesker

Med ordene "mørk, brun og stinkende" beskriver den brasilianske sejladslegende, Lars Grael, bugten. Den 50-årige sejler, der i løbet af sin karriere vandt to OL-medaljer, fortæller til New York Times, at han har mødt menneskelig fire gange, mens han har sejlet i bugten. Ifølge Lars Grael bør myndighederne flytte de olympiske sejlsportsbegivenheder til et andet område nogle timer væk i bil.

Der bliver ikke ryddet op

Da OL 2016 blev tildelt Rio de Janeiro for fem år siden, lovede byen at rydde op i Guanabarabugten og reducere forureningen med 80 pct. Nu har Rios borgmester, Eduardo Paes dog indrømmet, at man ikke vil kunne opfylde det mål, selvom man har sat både ind til at samle affald sammen og rense vandet.

Det er tilfredsstillende

Carlos Portinho, der er Rios øverste myndighed indenfor miljø, har afvist al kritik af forholdene i Guanabarabugten og understreget, at de seneste undersøgelser har vist, at forureningen i den olympiske regatta område var inden for "tilfredsstillende" standarder i Brasilien.

Guanabarabugten er vært for de første arrangementer i sommer, hvor den første officielle testbegivenhed for Rio-legene finder sted.

content-loader
content-loader
content-loader