Gå til hoved-indhold
»SF har i forvejen været betænkelig ved kronprinsens rolle i IOC, og når han så ovenikøbet vælger ikke at følge det politiske flertal i Danmark, bliver det et stort problem,« siger partiets idrætsordfører Jacob Mark. Foto: Troels LykkeKort Nyt
»SF har i forvejen været betænkelig ved kronprinsens rolle i IOC, og når han så ovenikøbet vælger ikke at følge det politiske flertal i Danmark, bliver det et stort problem,« siger partiets idrætsordfører Jacob Mark. Foto: Troels Lykke

Kronprinsens kup - stemte imod regeringens dopingpolitik

Kronprinsen gik ved den afgørende afstemning i IOC imod regeringen – og et bredt flertal i Folketinget – som havde ønsket at udelukke Rusland fra det kommende OL, skriver Information.

Af Troels Lykke |

Nye oplysninger rejser spørgsmål om, hvad der skete, da kronprins Frederik som medlem af Den Internationale Olympiske Komité stemte imod at udelukke Rusland fra OL på grund af statsstøttet doping.

Kulturministeriet rettede flere henvendelser til kongehuset om sagen, viser aktindsigt, men alligevel gik kronprinsen imod regeringen. Eksperter og politikere kræver en forklaring, skriver Information.

I denne uge deltog kronprinsen i Folketingets åbning. Men forud for OL i Rio gik Kronprinsen ved den afgørende afstemning i IOC imod den danske regering og et bredt flertal i Folketinget, som havde ønsket at udelukke Rusland fra det kommende OL, efter at det internationale dopingagentur WADA havde afsløret en flerårig statsstøttet doping.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) efterlod ingen tvivl på sit ugentlige pressemøde den 1. april 2008.

Efter at statsministeren var blevet kritiseret for bringe kongehusets politiske neutralitet i fare ved at ville tillade kronprins Frederik at blive medlem af Den Internationale Olympiske Komité (IOC), slog han fast, at nok ville denne formelt ikke være regeringens repræsentant i komiteen. Hvilket ville være i strid med det olympiske charter.

Ikke frie hænder

Men det betød ikke, at kronprinsen fik frie hænder. En nedsat følgegruppe af embedsmænd fra Stats-, Udenrigs- og Kulturministeriet samt kronprinsen og hans rådgivere ville sikre, at kronprinsen levede op til grundlovens ord om, at det danske monarki er konstitutionelt. Et sådant indebærer, at monarken ikke på egen hånd kan udføre politiske handlinger.

»Gruppen skal blot sikre, at kronprinsen hele tiden er tæt informeret om, hvad der er regeringens politiske linje, så der ikke dukker et modsætningsforhold op i mellem, hvad han gør og siger, og hvad der er den politiske linje,« lød det fra Anders Fogh på pressemødet i Statsministeriet.

»Klokkeklar« overtrædelse

Otte år senere mener flere eksperter og politikere imidlertid, at statsministerens løfte mest har vist sig at have karakter af en aprilsnar.

Forud for OL i Rio skete nemlig det, som statsministeren forsikrede ikke kunne ske: Kronprinsen gik ved den afgørende afstemning i IOC imod regeringen – og et bredt flertal i Folketinget – som havde ønsket at udelukke Rusland fra det kommende OL, efter at det internationale dopingagentur WADA’s undersøger, Richard McLaren, havde afsløret en flerårig statsstøttet doping.

Det på trods af, at en aktindsigt, Information har fået, nu afslører, at Kulturministeriet flere gange henvendte sig til kongehuset, uden at få noget svar, inden afstemningen.

Professor på Institut for idræt og ernæring, ved Københavns Universitet, Hans Bonde, kalder kronprinsens optræden for en »klokkeklar« overtrædelse af de spilleregler, Anders Fogh Rasmussen udstak for ham, og som var forudsætningen for medlemskabet af IOC.

»Når der har været en kontakt fra Kulturministeriet, inden kronprinsen skulle stemme i Rio, kunne det tyde på, at kulturministeren har været klar over, at det var en tikkende bombe under idrætspolitikken og derfor har forsøgt at forhindre denne i at stemme for. Hvis kronprinsen så direkte er gået imod et kammeratlig råd, forværrer det selvfølgelig situationen for hoffet,« siger Hans Bonde til Information.

Læs hele artiklen i Information her

content-loader
content-loader
content-loader