Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
400 sejlere fra 50 nationer var med i Aarhus. Foto: Mogens Hansen

800 frivillige til VM i Aarhus næste år - ledelsen evaluerer

Aarhus Sailing Week, testeventen før VM, er veloverstået, og nu er det tid til at se fremad mod VM, imens erfaringerne fra sidste uges event stadigvæk er klare.

 

Af Nicolai Lassen |

”Det er gået rigtig godt, men der er rigtig mange ting, der nu skal evalueres på,” siger VM-chef Klaus Natorp og Per Hjerrild, som er Sailing Event Manager, dvs. ansvarlig for det sportslige.

Begge er tilfredse med testeventen, men også en smule slidte her på sidstedagen af Aarhus Sailing Week. Formålet med testeventen har været at teste det sportslige på vandet og give de mange frivillige på vandet et dybere indblik i opgaven i 2018.

“Vores baneteams har eksempelvis kunne øve sig på de samme baner, som der skal sejles på til VM i Sejlsport 2018. Det har givet alle frivillige, baneledere og World Sailing-folkene et indblik i, hvordan det kan fungere ‘live’ i Aarhus næste år,” siger Klaus Natorp.

”Vi brugte foråret på at sætte de enkelte baneteams sammen og give dem mulighed for at træne sammen. Testeventen har givet mulighed for at prøve de procedurer af, som mange af de frivillige på baneteams har øvet hele vinteren på tørtræningskurser med DS. De frivillige på baneteams er allerede dygtige kapsejladsfolk, som har afviklet mange stævner hjemme i sejlklubberne, men det er en spændende og meget lærerig opgave at forberede sig på VM i sejlsport”, fortæller Per Hjerrild.

Til det sejlsportsmæssige, tilføjer Klaus Natorp: 

”Det indtryk jeg har, er, at alle baneteams er trådt i karakter og har bestået opgaven. Jeg oplever, at de udsendte i World Sailing er godt tilfredse. Der er selvfølgelig ting, der skal justeres, men det er jo også hele meningen med at afholde en testevent.”

Trækker VM i Sejlsport 2018 ikke for tunge veksler på de mange frivillige?

”Der er ingen tvivl om, at de frivillige kommer til at knokle på Aarhus Ø i sommeren 2018. Sammen laver vi en super event, noget vi har drømt om i mange år. Husk, det er sejlklubberne i Aarhus, der har kæmpet for at få VM til byen. Nu er der mindre end et år til, at drømmen går i opfyldelse”, forklarer Klaus Natorp og fortsætter:

“Det er jo en national begivenhed, hvor Dansk Sejlunion har bistået med at trække klubberne uden for Aarhus ind i VM-fællesskabet. Ønsket er, at de frivillige skal være en del af folkefesten og ikke bare køre hjem, når deres vagt slutter. De får deres egne vandhuller, hvor fællesskabet og snakken om sejlsport kan foregå.”

Per supplerer:

”Det er evnen til at se ud over egen hæk, der gør, at frivillige fra de forskellige sejlklubber fungerer så godt sammen. Vi skal hjælpe hinanden, også ude på banerne. Alle skal forstå ansvaret, og alle teams fungerer som et stort fælles team.”

Indtil nu har testeventen været et mål, alle har arbejdet hårdt hen imod. Nu hvor testeventen er afviklet, er næste mål for alvor VM i sejlsport om præcist et år.

Derfor skal alle være bevidste om, at der sker et gearskifte fra testeventen til næste år, hvor der kommer ca. 1500 sejlere og op mod 800 frivillige. Det hele bliver meget større næste år, hvor VM også danner ramme om en maritim folkefest, som kommer til at foregå på Aarhus Ø med et forventet besøgsantal på 400.000 gæster.

”I Egå er jeg rigtig glad for at se det fællesskab, der er opbygget. Hovedparten af de frivillige, der hjalp ved testventen, har allerede meldt sig klar med en hjælpende hånd i 2018”, fortæller en glad Klaus Natorp, der heller ikke lægger skjul på, at de frivillige er limen i sådan en event – uden frivillige kan eventen ikke lykkedes.

Det er derfor vigtigt, at evalueringen af testeventen dækker alle områder, og derfor er Erhvervsakademiet Aarhus med til at gennemføre en grundig evaluering af de frivilliges oplevelser med deres opgave under Aarhus Sailing Week.

Der skal arbejdes med kommunikation

Udover organiseringen af frivillige og det sejlsportsmæssige setup på vandet, har selve eventorganisationen også lært meget om arbejdsprocesserne i ugens løb:

”Der skal arbejdes massivt med kommunikationsvejene. Både på de bløde elementer og så al det praktiske. Det er vigtigt at forberede og definere opgaven, som den enkelte skal løse med en klar kommandovej, når der opstår spørgsmål,” siger Klaus Natorp og fortsætter:

“Det er desuden vigtigt, at alt afvikles i en god stemming og pointerer, at han er meget glad for den stemning, der er opbygget på tværs af alle frivillige og sejlerne i Egå. Den skal helt sikkert med på Aarhus Ø.”

Selvom et år synes langt væk, går tiden hurtigt. Derfor er en vigtig opgave efter testeventen at sørge for at hylde de frivillige, der har været med under testeventen samt fastholde og udbygge relationerne til de (nye) frivillige, så de stadigvæk har lyst til at være med på holdet under VM i 2018.
content-loader
content-loader
content-loader