Gå til hoved-indhold

Stormfloden: Hver fjerde af de ramte havne er kun delvist klar til sejlsæson 2024 - opråb fra FLID-havne

Sådan lød det på FLIDs efterårs seminar og havnemesse for lystbådehavne i Vingsted. På messen blev der også talt om bæredygtigt samarbejde, udvikling af havnene. Men stormfloden fyldte meget, da flere havne har været hårdt ramt af med ødelæggelser for 90 mio. kr.

Lynæs Havn bliver Årets Havn 2023, mens Dageløkke Havn på Langeland modtager Årets Skulderklap

Siden 2008 er danske havne hædret gennem den prestigefyldte konkurrence ”Årets Havn”. Danske Tursejlere er atter vært for konkurrencen i år, i tæt parløb med Foreningen for Lystbådehavne i Danmark (FLID), Dansk Sejlunion, Bådmagasinet og Minbaad.dk. Priser uddelt på FLID's havnemesse.

Bøgeskov Havn lukker efter stormflod men pengeindsamling går forrygende

Bøgeskov Fiskerihavn lige nord for Stevns Klint fik store skader under stormfloden den 20.-21. oktober.  To fyr er nu slukket ved indsejling. Der er samlet 350.900 kr., men der er brug for cirka to mio. kroner og havnen har derfor brug for økonomisk støtte, da den ikke dækkes af Stormflodsloven.

Havne- og kajanlæg, bådebroer dækkes ikke af Naturskadeordningen efter stormfloden i 70 havne

Landets private havne har uoverskuelige regninger efter stormfloden. På Avernakø ud for Faaborg er der skader for 5-6 millioner. Og på Sydals står Mommark Marina med regningen op mod 10 millioner. TV 2 Fyn har talt med mere end 70 havne i det område, der blev ramt af stormflod.

Bøgeskov Havn har skader for to millioner kroner - men 70 havne dækkes ikke af Stormflodsloven

Formand for Bøgeskov Havn, Lars Honoré, oplevede også skader i forbindelse med stormfloden. Havnen har skader for to millioner kroner, som ikke er dækket af Stormflodsloven. Det er på trods af, at havnen ikke kunne have forsikret sig bedre. TV 2 Fyn har talt med 70 havne, der er ramt.

 

Lystbåde i Rødvig er knækket i to dele: - De er fuldstændig totalsmadrede

De omkring 17 både, der sank under stormfloden i Rødvig Havn, kommer næppe på vandet igen. Det fortæller havnefoged Lars Olsen, der her giver en status på oprydningsarbejdet i den hårdt ramte havn.

Motor-sejler fik totalskadet motorbåd til 2,6 mio. kroner under stormflod - nu skyder han på Sønderborg Marina

Ejeren af den forliste motorbåd, der drev ind ved strandområde på Dybbøl-siden, mener han blev ladt i stikken under stormen. - Vi gjorde, hvad vi kunne i det farlige vejr, siger havnemester Klaus Brock i lystbådehavnen til JydskeVestkysten.

Vi skal have højere og stærkere moler og bedre sikring af flydebroer, siger sejler efter stormfloden

Tonny Henriksen fra Skovshoved Havn fortæller videre:- De enkelte bådejere skal blive bedre til at sikre deres både. For mig betyder det dobbelte fortøjninger med gummikødben og sikring mod skamfiling samt det rigtige tovværk - og gammelt skødetov er ikke det rigtige tovværk.

Sådan så Sønderborg Lystbådehavn ud fra luften dagen efter stormfloden, hvor cirka 10 både sank

Sejler Anders Jorsal sendte en drone i vejret og tog også fotos af Sønderborg Lystbådehavn, hvor vandet steg over to meter. - Otte-tolv både fandt vej til havnebunden, mens to både blev skubbet ud af havneindløbet. Den ene blev fundet to sømil væk, fortæller havnechef Klaus Brock fra Sønderborg.

Tempo Bådsalg sikrede 48 både under stormfloden, da de forlængede pæle med kloakrør, der holdt flydebro på plads

Flydebroer viste sig under stormfloden i oktober 2023 at være falsk tryghed, da vandstanden betød, at flydebroer gik over træpælene og rev sig løs. Men hos en bådforhandler brugte man kloakrør i plastik til at forlænge træpælene, og da blev en flydebro med 48 både på plads.