Gå til hoved-indhold
Feature
Trimaranen skærer sig igennem syv meter høje bølger - på biodiesel. Fotos: Earchrace

Fritureolie i tanken – en lille revolution

Den specialdesignede trimaran ’Earthrace’ slog i sommer verdensrekorden for verdensomsejling for motorbåde. Endnu mere sensationelt er det, at den noget specielt udseende motorbåd sejler på biodiesel og er Co2-neutral.

Af Ulrik Høj Johnsen |

I sommer skrev skipper Pete Bethune fra New Zealand og to besætningsmedlemmer historie. De tilbagelagde de 24.000 sømil kloden rundt på rekordtid. 60 dage, 23 timer og 49 minutter for at være helt præcis – og det var næsten 14 døgn hurtigere end den tidligere rekord fra 1998.

Biodiesel i tanken

Den meget specielle bådkonstruktion med tre parallelle skrog ikke blot ligner noget fra en science fiction-film – den kan meget vel blive fremtiden. I disse tider med et stærkt stigende fokus på forurening og klima er den en lille revolution. Den sejler nemlig på brugt fritureolie, der er omdannet til miljøvenlig biodiesel ved hjælp af enzymer. 

Virksomheden Novozymes har indledt et samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet og Aarhus Universitet, der skal udvikle udvindingen af biobrændsel fra fritureolie.

”Vi vil forbedre muligheden for at lave biodiesel på en mere miljørigtig og økonomisk måde”, forklarer Steffen Ernst, der er forskningschef på i Novozymes, til Børsen.

Teknologien bag udvindingen af biodiesel er imidlertid en kostbar affære. Men det afholder ikke de store koncerner fra at satse på området – det kan meget nemt gå hen og blive en fremtidig guldgrube.

”Kapløbet er i gang – selvom processen er dyr og besværlig”, udtaler Steffen Ernst til Børsen.

Havets rallybil

Den specielt designede trimaran er ikke blot på forkant med fremtiden, hvad angår brændstof – dens design betyder, at den kan skære igennem bølgerne i stedet for at sejle oven på dem.

Designet, de er inspireret af racerbiler, bevirker nemlig, at den kan skære sig igennem bølger, der op til syv meter høje, skriver earthrace.net.

Supermotorbåden har kostet ikke mindre end 1,5 millioner pund.

Skipper giver interview.

Klik her for at se model, hvor du kan navigere rundt på og i båden: http://www.earthrace.net/index.php?section=3#navigation 

Læs og se mere på www.earthrace.net

content-loader
content-loader
content-loader