Gå til hoved-indhold
470 i rungstedKapsejlads
Foto: Søren Svarre

Staal: Rambøll-rapport er kun et startskud

En sammenligning med andre landes elitestøtte og medaljer er vanskelig, konkluderer rapporten, skriver elitechefen i sin blog. Nu står tekst uden fejl vi har begået.

 

Af Troels Lykke |

Michael Staal, elitechef skriver på sin blog på sejlsport.dk:

Kulturministeriets rapport må og skal blive startskuddet til en omfattende strategisk og politisk debat om elitesportens fremtid i Danmark.

Jeg håber denne debat bliver grebet ligeså professionelt an, som eliteudøverne, trænerne og Team Danmark griber deres ”arbejde” an.

Først og fremmest synes jeg, at det er vigtigt at bemærke, at kulturministeriets rapport helt klart konkluderer, at Danmark går glip af medaljer.

Det sker når de danske verdensklasseatleter er tvunget til at vælge civilt arbejde frem for at fortsætte deres idrætskarriere til det tidspunkt, hvor de reelt topper i deres sportslige udvikling.

Den samme konklusion er gennem mange år fremført af sportsfolk, specialforbund, Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund. Team Danmarks nye analyse af eliteudøvernes socioøkonomiske forhold bekræfter igen de samme fakta.

Sammenligningen med andre landes støtteniveau er begrænset anvendelig

En sammenligning med andre landes elite støtte og medaljer er vanskelig, konkluderer rapporten. Desværre er vi, som jeg frygtede, også havnet i en situation, hvor man på det økonomisek område i ukendt omfang sammenligner ”æbler med pærer”. Men hvor relevant er denne sammenligning og hvor meget skal den fylde i debatten?

Er det ikke også relevant at spørge sig selv om følgende:

Hvilken effekt og gavn har Danmark af at vinde medaljer?
Udnytter vi på bedst mulig vis den effekt medaljerne har?
Hvilken gavn har samfundet af det store arbejde der gøres for at vinde medaljer?
Har vi overhovedet udnyttet det fulde potentiale af at investere i elitesport?
Kan det ”betale sig” at investere mere?
Hvor stor er nettoinvesteringen egentlig i elitesporten, når skatter, afgifter og moms på omsætningen i elitesporten er modregnet?

Jeg mener ikke man kan konkludere ret meget ud fra rapporten, såfremt man ønsker et solidt beslutningsgrundlag for fremtiden.

Det er vigtigt at bemærke, at rapporten baserer sig på en analyse af udviklingen fra 2000 frem til 2008. Og som bekendt skal man være varsom med at spå om fremtiden, ved alene at betragte fortiden.

Vi skulle nødig stå i den situation, at Kulturministeriet om 4 eller 8 år pludselig er utilfreds med resultaterne!

Forpligt eliteudøverne i fremtiden

Rapporten beskriver hvorledes andre lande støtter elitesportsudøvere ved for eksempel at ansætte dem i militær, politi eller andre offentlige hverv (det fremgår ikke af rapporten, om dette forhold er afdækket i analysen af elitestøttens omfang i andre lande?).

Kulturministeren peger på, at der her er et område og nogle muligheder, som vi måske ikke udnytter godt nok i dag. Joachim B. Olsen har også fat i dette tema, som bør være genstand for en grundig debat.

Her tror jeg også, at der er mulighed for nytænkning!

I stedet for at eliteudøvere tager ”mærkelige” og ikke særligt kvalificerende fritidsjobs, så lad stat, region, kommune eller offentlige virksomheder sponsorere dem. Men forpligt udøverne til at levere en ”vare”!

Her foreslår jeg, at vi anvender eliteudøvere som rollemodeller, coaches, mentorer, undervisere etc. Emnerne kan være team building, motivation, træne for at nå et mål, hvordan arbejder man systematisk mod en vision.

Eller de kan mountain bike, løbe, svømme, sejle med medarbejderne. Mulighederne er mange. Hvorfor udnytter vi det ikke i forhold til stat, region, kommune og offentlige virksomheder på samme måde, som vi gør det med erhvervssponsoraterne?

Og så kommer vi også lidt væk fra at tale om ”støtte”. Ideelt set vil vi ikke støttes, men belønnes for en reel indsats.

Hvor ambitiøse skal vi være?

Vi skal være ambitiøse. Ikke kun i elitesporten, men også i en ny politik for idrætten i Danmark. Ingen er i tvivl om idrættens positive betydning for samfundets udvikling.

Frem for alt skal vi være ambitiøse med hensyn til NU at skabe en god, indsigtsfuld, fremadrettet og visionær idrætspolitik i Danmark. Og det skal være en politik, der hænger sammen på ”kryds og tværs”!!!

content-loader
content-loader
content-loader