Gå til hoved-indhold
BB 10-meter på Roskilde Fjord. Deltag også i afstemning om bovspryd eller ej. Foto: Søren Svarre, sejlfoto.dkUdstyr
BB 10-meter på Roskilde Fjord. Deltag også i afstemning om bovspryd eller ej. Foto: Søren Svarre, sejlfoto.dk

Få bovspryd på din gamle båd - det virker

En brugt genakker til en X-99 og en oversavet spilerstage gjorde forskellen for BB 10-meteren Nora Malkeko, skriver Jesper Højer fra Roskilde. Få gode råd.

 

Af Troels Lykke |

Jesper Højer skriver om sin BB 10-meter:

BB 10m er en fantastisk båd til weekendtur med kæresten eller blot en aftentur singlehanded, men ofte savnede jeg lidt power og lidt sjov på de stille halvvindssider.

En brugt tur-genakker til en x99 og en oversavet spilerstage gjorde forskellen.

Den oversavede spilerstage fungerer som bovspryd og er  fastgjort til stævnen i en åben lykke. 

Gajen er blot et forlænget spilerbomsnedhal som nu løber via en blok i i forstagsbeslaget og gennem stagen ud til spidsen.

Så når spileren skal sættes hales gajen blot an, hvorved genakkerens halsbarm kommer frem til stagen som skydes ud på sin plads og så er det blot at hale faldet.

Kompenserer for oversize genakker

Jeg har eksperimenteret lidt med stagelængden og nu fundet en længde der gør at båden bliver en smule lægerrig når der kommer et pust, hvilket er helt perfekt når jeg sejler med selvstyrer. Desuden kompenserer bovsprydet også for den oversize x99 genakker.

Under 5 m/sek går den op ca 45 grader til vinden, så tit er aftenturen halvvind ud, bomme og halvvind hjem. Altså en 100 % spilertur. En sommerferien med længere plat læns fandt vi ud af at spile genakkeren til luv vha. den originale spilerstage som blev sat fast på vantet for at komme så langt ud som muligt.

Desuden har den vist sig som alle tiders legetøj når det rigtigt blæser. På en agten for tværs i 14 sek logges konstant over 10 knob.

Let at bomme alene

Og heller ikke under de forhold er singlehanded bomninger noget problem, blot man er lidt beslutsom og holder fart i båden så presset lige efter bomningen ikke bliver for stort.  

Så alt i alt har en ret beskeden investering mangedoblet sejlglæden – uden at lave nogen som helst permanente indgreb på båden.

Skulle jeg sejle distanceskapsejladser i BB'eren ville jeg kraftigt overveje at droppe genuaen og istedet måle genakker og en code zero ind.

Jeg ved ikke hvilken indflydelse det ville have på målet, men det ville være meget sjovere at sejle. Og det er jo egentlig essensen med det hele.  

Mange sejlerhilsener

Jesper Højer

PS. Båden er i øvrigt til salg (tlf. 21 17 89 68).

Flere billeder af båden fra Søren Svarre fra sejlfoto.dk

content-loader
content-loader
content-loader