Gå til hoved-indhold
vingemast.Kapsejlads
Her ses en vingemast fra en C-Class Katamaran, der bruges i Little America's Cup.

Sådan fungerer de - se også ny BMW-video

A-Cat sejler Thomas Paasch, blogger på minbaad.dk, har atter skrevet en magasinværdig analyse. Denne gang af BMW Oracles kæmpe vingemast. Thomas Paasch har tæt kontakt til folk på America's Cup-holdet. Læs og bliv klogeste i sejlklubben...

Af Troels Lykke |

Thomas Paasch, ingeniør og førende A-Cat-sejler skriver:

De fleste er nok bekendt med at aerodynamikken der holder en flyver i luften, er den samme som driver en sejlbåd fremad (med mindre man er på platlæns).

Og kigger man på vingeprofiler på forskellige flytyper, ser man at jo hurtigere flyet skal flyve, jo fladere er profilet.

Med et normalt sejl prøver man at efterligne et vingeprofil – et dybere sejl giver mere power men et fladere sejl har højere topfart (hvis båden da kan slæbes op i fart).

Masten vil dog altid give turbulenser på begge sider af sejlet og dermed reducere sejlets effektivitet. Et skridt på vejen til at minimere turbulensen og øge riggens effektivitet, er en roterende vingemast som man ser det på de fleste flerskrogsbåde.

Ved at rotere masten meget får man et dybere sejl, og roterer man den ind, får man et fladere sejl (den simple version), så ud over at have reduceret turbulensen har man også en øget mulighed for at justere sejlets dybde.

Læs hele analysen på Thomas Paasch's blog og forstå ovennævnte illustration af airflowet med vingemaster kontra almindelige sejl.

content-loader
content-loader
content-loader