Gå til hoved-indhold
classic fyn rundtKapsejlads
Der er intet, der forhindrer DH-kapsejlads med "rullesejl" kan gennemføres allerede nu, siger Flemming Nielsen til minbaad.dk

DS-måler: Lav særlige løb for rullesejl-folket

DS ville givet kunne indføje "faktorer" i DH beregningen, som tager hensyn til "rullesejl". Men da sømiletiderne med eller uden "rullesejl" kun vil give nogle få sekunders forskel, er det ikke primært her, hunden ligger begravet, skriver Sejlunionens chefmåler Flemming Nielsen i et svar til Elvstrøm Sails' Søren Hansen.

 

Af Troels Lykke |

Flemming Nielsen, chefmåler fra Sejlunionen, skriver i svarskrift:

Jeg tror alle gerne ville have "folkefesten" tilbage fra midt i 80'erne.
Det var et herligt sejlerliv og konkurrensen mellem bådene var intens, uanset hvor man var placeret i feltet og DH reglen mindre retvisende end i dag.

Selvom DH er fulgt med tiden og blevet forbedret, er tiderne i dag anderledes.
Derfor tror jeg det bliver vanskeligt at nå de samme højder i deltagerantallet som dengang, selvom der arrangeres store sejlerfester.

Sejlerne har tilsyneladende mindre tid til rådighed til fx lange kapsejladser og de tilhørende transportsejladser og endelig har vi i øjeblikket en økonomisk krise, der kradser.

Dansk Sejlunion (DS) udvikler og vedligeholder DH til bredde kapsejlads med det ene formål at eliminere bådenes forskelle i fartpotentiale. Med DH værktøjet kan klubberne arrangere meningsfulde kapsejladser.

DH kan dog ikke hindre, at sejlerne med de højeste ambitioner, dvs. mest tid, træning, nye sejl, osv, nok er dem, der vinder.

Sejlere med andre ambitioner for komfort, besætning, bådens primære brug, vinder så ikke i de samme løb.

Men hvis arrangøren ville etablere særlige løb for bådene med rullesejl på forstag og i masten, kunne "rullesejlerne" stadig vinde kapsejladser, sålænge man ikke beregner fælles "over-alt-resultater" for "rulleløbet" og "racerløbet".

DS ville givet kunne indføje "faktorer" i DH beregningen, som tager hensyn til "rullesejl".

Men da sømiletiderne med eller uden "rullesejl" kun vil give nogle få sekunders forskel, er det ikke primært her, hunden ligger begravet.

I stedet er det reelt ønsket om begrænsninger i antallet af sejl og deres brug, der er det primære og som DH-beregeningen ikke kan tage højde for.

Det betyder, at løsningen må være særlige løb for "rullesejlere" med særbestemmelser indføjet kapsejladsens indbydelse og sejladsbestemmelser.

Der er altså intet, der forhindrer DH-kapsejlads med "rullesejl" kan gennemføres allerede nu.

Det gælder blot om at få arrangørerne til at oprette særlige løb for "rullesejlere" med de særlige bestemmelser. Hvis "rullesejlerne" vil være sikre på at få deres eget løb, kunne de jo danne en klasseorganisation med klasseregler, som beskriver "rullesejl".

DS kan kun anbefale, at "rullesejlerne" får deres egne løb.

Venlig hilsen
Flemming Nielsen
Dansk Sejlunion

content-loader
content-loader
content-loader